Регионалното министерство отпуска средства за конструктивното укрепване и санирането на потъващия блок „Русия“ в Русе. Предстои общината да изготви цялостен проект с конкретни мерки за конструктивно укрепване и мерки за енергийна ефективност, което ще се възложи в най-кратки срокове, а след това ще се проведат съответните процедури. Това стана ясно при посещението на регионалния министър Николай Нанков и кмета Пламен Стоилов при живеещите във всеизвестния наклонен блок до автогарата. След като сме наясно с цялата сума, с подкрепата на регионалното министерство средствата ще бъдат осигурени, и се надяваме през април или май догодина да започне строителството. Това означава до края на следващата година да сме готови изцяло с блока и да поканим министър Нанков да го открие. Това, което регионалният министър успя да направи, е един прецедент, защото блокът е изключително сложен. На практика това е пилотен проект, който правим, и той може да послужи като модел за подобни укрепвания на други проблемни сгради, каза Стоилов. 
Сумата, която ще е нужна за пълното завършване на блока, надхвърля три пъти повече санирането, ако бе направено само то. По груби сметки само конструктивното обследване ще е около 900 000 лева, посочи Нанков.  
Министърът подчерта, че община Русе е сред отличниците по националната програма за енергийна ефективност не само като брой сгради, но и като качество на изпълнението. Той също отбеляза, че блок „Русия“ ще е пилотният в Русе и страната с конструктивни проблеми.