Към мир трябва да се стремим всички. От войната по-лошо нещо няма. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който изнесе публична академична лекция на тема „България, Балканите, Европа и светът“ в УНСС, предаде репортер на БГНЕС.

Живеем в изключително сложно време. Това, че зациклиха преговорите в Германия не е никак добре. В много държави излъчването на правителство вече става проблем или трябва да се избира между по-малки злини, смята Борисов.

От друга страна, според него, споразумението с Турция за мигрантите работи добре и е най-правилното нещо, за да се държи миграционният натиск извън ЕС.

„ЕС не трябва да се гради вътре с огради, а да се загради отвън със всички възможности, които имаме. Основните лидери в Европа, когато стане въпрос за Турция, са за пълно отричане. Няма тема, по която да се сближат. Турция е най-големият съсед на Европа, огромна държава, с най-голямата армия в Европа, която е добре тренирана и въоръжена. Европейските лидери трябва да си дадат ясна сметка, че мира и преговорите са най-доброто средство“, заяви премиерът.

„Ние се караме сега колко мигранти ще ни върнат в България. В Европа сме длъжни да си проведем разговор. Турция трябва да бъде стратегически партньор в НАТО и Европа. Не става въпрос за членство, но диалогът с Турция трябва да го пазим. Много е лесно да се изказваш против Ердоган, но какво печелиш от това? На неговата воля стоят 3 млн. бежанци там. Не трябва да се подаваме на емоция, а да търсим прагматични решения“, категоричен бе Бойко Борисов.

Трябва ли Европа да обърне внимание на Балканите или не, запита той и допълни, че допреди една година тази тема не стояла, а когато се кажело за Балканите се мислело за мафия, корупция, етническо напрежение. Борисов повтори мнение, че Балканите могат да заместят излизащата Великобритания. „Невероятна природа, планини, реки, работни народи, хубави хора. Ако не влязат Балканите в ЕС, това ще генерира много напрежение за в бъдеще и нов интерес на влияние от други велики сили, които не крият интереса си към Балканите. Не можем да дадем обещания, че ще получат дати. Трябва да кажем, на младите им хора много ясно какво ще бъде бъдещето им, в противен случай те напускат Балканите“, подчерта премиерът.

От друга страна той смята, че ротационното председателство на Съвета на ЕС показва зрелостта на европейските държави. „Предимство не дава. Шенген според мен изцяло ще се преработи, защото има държави, които просто нямат място там. Свободното движение е хубаво нещо, но безконтролното движение не е това, което Европа е очаквала. За еврозоната, всяка държава, без Великобритания, е подписала, че трябва да приеме еврото. Ние не представляваме никакъв риск за еврозоната така, че съм оптимист за чакалнята по еврозоната като първа стъпка“, каза още Борисов.