Близо 3 милиона лева допълнителни данъци са внесли русенски фирми в НАП в резултат на контролната кампания на приходната агенция спрямо компании, посочили във финансовите си отчети значителни суми в брой. След проверки и ревизии и изпратени предупредителни писма от приходната агенция значителна част от компаниите са коригирали финансовите си резултати за миналата година или са декларирали, че са изплатили дивиденти. Тези приходи от данък върху дивидентите и ликвидационните дялове на местни и чуждестранни физически лица продължават да растат, казват от НАП-Русе.
Данъкът върху дивидента и ликвидационните дялове у нас е само 5%, което на пръв поглед не е голям стимул да се укриват пари. Изглежда обаче, някои собственици на фирми са се опитали да си спестят и тези 5%. И вместо да декларират, че са разпределили по такъв начин печалбата, са посочили, че парите остават в дружеството под формата на касови наличности. Каквито обаче липсват.
За цялата страна ефектът от акцията е намаление на парите във фирмените каси с 3 млрд. лева. До момента търговците са декларирали над 200 млн. лв. като скрито разпределение на печалба, а над 130 млн. лв. са внесени в бюджета под формата на данък върху дивидентите. 
До края на 2017 г. всяко лице, което доброволно признае допуснати счетоводни и данъчни отклонения при касовата си наличност, ще получи възможност за корекция на вече подадени данни без да му бъде възлагана проверка или ревизия, обещават от НАП. През следващата година обаче на дружествата, които продължават да твърдят, че разполагат с големи суми на каса, ще бъдат извършени инвентаризации на наличните средства и проверки или ревизии. 
От НАП обобщават, че над 13-те млрд лв. в касите, посочени във финансовите отчети, са се оказали мит и счетоводен трик за скрито разпределение на печалба.