Със соломоновско решение приключи първият рунд от съдебния двубой между двама пастири от Тръстеник. Н.А. и И.Н. отглеждали крави и бикове, а междусъседските им отношения от край време не били добри. Конфликтът тлеел, докато на 29 април тази година най-накрая избухнал. Тогава двамата пасели стадата си, а боят станал до чешма в местността Кайнака. 
Н.А. завел добитъка си на водопой, но на мястото вече бил И.Н. с неговото стадо, в което имало бикове. Дошлият втори решил да изчака да се махне съселянинът му. Притеснявал се биковете да не наранят кравите му, някои от които били бременни. Животните обаче се спуснали към чешмата и се смесили с тези на И.Н. Така пътят за разпрата бил открит.
Н.А. обяснил пред съда, че опитал да раздели животните от двете стада, но не успял и помолил другия пастир да махне биковете си. Вместо това обаче получил удар с тояга и се започнал бой с юмруци и хапане. Двамата съперници паднали и се затъркаляли по земята, вплетени в битка, от която резултатите били счупен нос, паднал зъб и множество по-леки наранявания.
И.Н. решил да съди Н.А., но щом събрал доказателствата, съдът установил, че и двамата са виновни, както и че нито един не се е отървал без наранявания, които по закон се водят за лека телесна повреда. В такива случаи Наказателният кодекс дава възможност и двамата побойници да не се наказват. Съдията преценил, че това ще е най-доброто решение и се произнесъл в този смисъл.