Има хора, които не знаят какво правят по пътищата- върху тях трябва да увеличим натиска. Това заяви днес вътрешният министър Валентин Радев пред медиите веднага след като заедно с колегите си министрите на транспорта- Ивайло Московски, на регионалното развитие- Николай Ненков, главният секретар на МВР Младен Маринов, комисар Бойко Рановски- началник на „Пътна полиция” и др. излезе от съвещание в МС при премиера Бойко Борисов.

От изказванията на почти всички днес стана ясно, че институциите не са склонни да предприемат радикални санкции след последните жестоки катастрофи, защото това би било белег на липса на демократичност и на европейски манталитет.

Ще бъдат направени предписания за опасните участъци по пътищата, както и подобрения на самите пътища, посочи министър Радев. А ако се налага ще има и законодателни промени. Според него поправки има и сега, но те не се спазват от водачите на МПС. Радев заяви, че са повишени глобите два пъти за повишена скорост, но това не е направило някои шофьори по-отговорни на пътя.

Министърът на транспорта Ивайло Московски съобщи, че в най-кратки срокове всички обществени превозни средства ще бъдат снабдени до няколко месеца с видеорегистратори, заснемащи цялата пътна обстановка. Те ще бъдат оборудвани и с колани. Ще предложим изискване за евростандарт на превозните средства, допълни той. Ще бъде направен преглед и на цялата система за подготовка на водачи на МПС, тъй като сега някои прекарани заболявания от шофьорите, затрудняващи тяхното кормуване, не могат да бъдат регистрирани от системата. Ще има регистрационен режим на автосервизите и автоморгите като превенция.

Има учудваща статистика, според която точно на някои от най-ремонтираните и добри пътища, стават най-много катастрофи, какъвто е случаят и с участъка около Ловеч, смята регионалният министър Николай Нанков. Той припомни, че по тези пътища тежкотоварният трафик за последните години се е увеличил почти 3 пъти. Нанков заяви също, че до края на 2018 г. ТОЛ системата ще бъде напълно готова. А на пътя около Ябланица ще бъде поставена шумяща маркировка срещу инциденти, свързани със заспиващи шофьори.

Рестриктивните мерки ,които ще предприемем ще бъдат основно срещу нарушителите по пътя, категоричен бе главният секретар на МВР Младен Маринов. От днес при констатирано тежко нарушение на пътя водачите на МПС ще бъдат извеждани от транспортното средство и ще бъдат завеждани до най-близкото поделение на МВР, каза той.