Всеки круиз е приказка. Още докато се готви за него, човек си представя лекото, едва забележимо полюшване на кораба, удоволствието от уютната обстановка и ненатрапчивия лукс, насладата от гледките от палубата. Накратко - предвкусва спокойствието и блаженството по време на едно незабравимо романтично пътуване.
Е, предпоследният круиз за сезона на „Дунав турс“ и първият изцяло за българи от 5 години насам започна по друг начин. И не защото екипажът не беше подготвен на ниво - напротив - нито пък имаше проблем с кораба - отличният „Ариана“. Не! Началото бе бурно и дори малко плашещо, защото така бе решил климатът, глобалното затопляне или може би самият самодържец на вселената, пред когото свеждаме глави и се молим в критични ситуации. Казано по-прозаично, началото на пътуването по маршрута Виена-Будапеща-Братислава-Мелк-Пасау-Виена бе придружено от буря, каквато малцина са в състояние да си представят, че може да бушува в тихия бял Дунав.
При вдигането на котвата вятърът в пристанището във Виена достигаше 150 км/ч, а при приближаването на словашкия шлюз „Габчиково“, най-големия хидровъзел в района, вълните стигнаха 4 метра височина!
И тук екипажът показа на какво е способен. Капитан Илко Налбантов, двамата му помощници Красимир Ганев и Росен Витанов, както и главният механик Стефан Цветков направиха всичко възможно 156-те туристи да преживеят колкото може по-леко изпитанията на бурята. И успяха да докажат че стандартите за безопасност в „Дунав турс“ са също толкова високи, колкото и тези за предлаганите туристически услуги. Затова не е чудно, че корабите на русенския туроператор са много желани за ваканционни пътувания и са винаги пълни с гости не само от Европа, а и от други континенти.
След стихването на бурята пътуването продължи по мечтания от всички начин. Организаторките на плаването Галина Петрова, Златомира Стефанова и Ивелина Стоянова, притежаващи и регистрации в Министерството на туризма като екскурзоводи, запознаваха пътниците със забележителностите покрай които корабът минаваше, както и с градовете, където спираше. 
Няма да е справедливо да се подмине майсторството на главния готвач Йордан Иванов - вълшебник с 15 години стаж в кухни на вода, който впечатли гостите с най-доброто от кулинарните традиции на петте държави, през които премина „Ариана“ - Австрия, Словакия, Унгария и Германия. За обслужването се грижеше любезен персонал под ръководството на оберкелнера Пламен Иванов, а сред богатата програма на борда се отличиха създаденият от незабравимия ръководител на ФТТ „Найден Киров“ Иван Донев фолклорен спектакъл „Капанска сватба“ и изпълненията на един от най-красивите гласове в българската поп музика Силвия Кацарова, подкрепена от не по-малко известната си и талантлива дъщеря Теди.
Разбира се, проведен бе и традиционният конкурс за Мисис и Мистър „Ариана“, спечелен от Анастия и Недялко от Варна, следвани с минимална разлика от Жана от Тутракан и Димитър от Русе.
А когато дадената от капитан Илко Налбантов прощална вечеря напомни, че приказката е към края си, участниците в нея наградиха с бурни аплодисменти и екипажа, и фирмата, които им осигуриха няколко дни в рая.
Финалът бе сложен с класически концерт във Виена, а казват, че който веднъж е слушал произведения на Моцарт и Щраус в австрийската столица, иска да се връща отново и отново. Това без капчица съмнение е една от мечтите на 156-те туристи от „българския“ круиз на „Ариана“. И е една от мечтите, които са достижими.