През последните години Юридическият факултет на Русенския университет се разви много. Той се превърна в естествен център на юридическото образование в Северна България. Това каза заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов, който участва във вчерашното тържествено събрание по повод на 25 години от основаването на Юридическия факултет на Русенския университет.
Това е много хубав юбилей на факултет към един от най-проспериращите български университети в момента, посочи още проф Проданов.
25 години е добър срок да се даде отговор има ли бъдеще едно начинание, добре ли е започнато и развито и какви са перспективите. Мисля, че отговорът е положителен. Свършихме добра работа. Дадохме шанс на хора от региона и извън Североизточна България. Около 2000 юристи са завършили за тези 25 години, подчерта деканът на факултета проф. Лъчезар Дачев.
25 години са прекрасна младост и зрялост на факултета. Ние сме възпитали поколения юристи, които се реализират прекрасно както в Русе и в региона, така и в цялата страна. Щастливи сме, защото сме успели да обучим толкова млади хора, отбеляза проф. Петя Шопова - преподавател в Юридическия факултет и бивш зам.-председател на Народното събрание.
Радостното за всички нас, възпитаниците на Юридическия факултет е, че хората, които го завършват, намират реализация както в органите на съдебната власт, така и в структурите на местното самоуправление и местната администрация. Голяма част от колегите, с които завършихме първия и следващите випуски, вече са реализирани в следствието, прокуратурата, съда, в полицията като разследващи полицаи, включително и във Върховния административен съд, което е гордост и чест за всички нас, заяви окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев.
Сред официалните гости на тържеството вчера бяха Боян Магдалинчев - представляващ Висшия съдебен съвет, Елеонора Николова - председател на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (ЦППКОП) към Министерския съвет, Михаил Миков - председател на 42-ро Народно събрание и бивш председател на БСП, който е един от първите преподаватели в Юридическия факултет, и съветникът на президента Радев по социални въпроси Гълъб Донев, възпитаник на факултета. От името на ВСС Боян Магдалинчев връчи на проф. Лъчезар Дачев плакет от името на Висшия съдебен съвет.
Юридическият факултет развива много профила на университета и зае достойно място в академичното семейство на Русенския университет и това, че е вече на 25 години говори за устойчивостта му във времето, заяви ректорът на РУ проф. Велизара Пенчева.
От ръководството на университета коментираха, че факултетът разполага с най-добрата в страната материална база - лекционни зали, кабинети, най-съвременно техническо оборудване, административни офиси, както и със самостоятелна факултетска библиотека. Създадена е и съдебна зала за студентите. Предстои да заработи и Център за криминологични изследвания.                           У