Андрей Славев е завършил кинезитерапия в Русенския университет през 2011 година и вече шест години помага на пациенти, прекарали различни болести и травми, да се възстановят. Той е част от висококвалифицирания екип на физиотерапията и възстановителния център на УМБАЛ „Медика“ в ДКЦ 2. Специалистът кинезитерапевт с помощта на съвременни високотехнологични апарати прилага най-новите методи за възстановяване на пациенти със заболявания на опорно-двигателния апарат, на централната и периферната нервна система, мускулни увреждания и др. Една от тези съвременни терапии е дълбоката осцилация, за която разговаряме с Андрей Славев


- Г-н Славев, какво представлява терапевтичният метод дълбока осцилация? 
- Това е уникален иновативен метод на терапевтично въздействие с нискоинтензивно електростатично поле, генериращо биологично ефективно трептене на третираните тъкани. Въздейства върху всички подлежащи на терапия тъкани - кожа, съединителна, мастна, мускулна тъкан, кръвоносни и лимфни съдове.
Дълбоката осцилация позволява по-бързо възстановяване на пациенти с неврологични, неврохирургични, ортопедични, травматологични и ревматологични заболявания. Приложим е и в спортната травматология, тоест често се използва за възстановяване на спортисти, получили разтежения или навяхвания по време на изяви.
- Какъв е принципът на действие?
- Като термин „осцилация“ означава трептене. В конкретния случай става въпрос за вибриране на тъканите в резултат на образувано от апарата електростатично поле. Електростатичните импулси създават приятна и дълбока ефективна осцилация в самата тъкан, при което се стимулират мускулно-релаксиращият и  противовъзпалителеният ефект в областта на травмата. Вибрацията прониква до дълбочина 7-8 мм в тъканите. На практика се въздейства на клетъчно ниво и се стимулира възстановяването на увредените клетки. Противовъзпалителното действие на метода намалява болката и съдейства за по-бързото възстановяване на болните места. Методът се използва успешно при болестта на Бехтерев, при лечение на остеоартрити, хронични полиартрити, радикулопатии и при мускулно-ставни проблеми. Ако има рани по кожата, те зарастват по-бързо, а мускулите се възстановяват.
- Какви са предимствата на тази терапията?
- Предимствата й са в това, че тя може да се прилага преди и в ранния постоперативен период, веднага след травмата, при наличие на метални остеосинтези и ендопротезиране на ставите, около откритите рани. Но най-голямото й предимство е, че има бърз и продължителен обезболяващ ефект.
- Споменахте някои болестни състояния, при които се прилага дълбоката осцилация. За какви други е подходяща?
- Дълбоката осцилация помага при много заболявания, но най-вече при мускулни като травми, възпаления, мускулна атрофия, при сухожилни увреди, ставни заболявания - артрози, артрити, неоплазии на гърда, простата, щитовидна жлеза, съдови реконструкции. Използва се също за лечение при изгаряния, декубитални и атрофични рани, невралгии и мигрена, белодробни заболявания като бронхиална астма. Има приложение и при козметични и естетични поцедури за целулит, тонизиране на лицевата мускулатура и други.
- Има ли странични ефекти?
- Странични ефекти няма, а положителните са много - аналгетичен, противовъзпалителен, противооточен и лимфодренажен, както и регенериращ, антифиброгенен и детоксикиращ ефект.
- Какви други дейности се извършват във физиотерапията и възстановителния център на ДКЦ 2?
- Тук се прави всякакъв вид рехабилитация след травми, неврологични увреди, неврохирургични интервенции и ортопедични проблеми. Освен това физиотерапията предлага пакет дейности за есенна профилактика за деца и възрастни.
- Спрете се малко по-подробно на тези пакети.
- Пакетът за детска есенна профилактика включва инфрарет кабина. В нея се излъчва индуктивна топлина, която затопля пациентите, но по много по-щадящ начин от сауните, тъй като затоплянето става отвътре навън и е безопасно и за хора със сърдечно-съдови проблеми. В пакета влизат още високочестотни процедури, чрез които се награвят гърдите на пациенти с белодробни проблеми, хрема, синузит. Включена е инхалация и общоукрепваща гимнастика.
При сезонната профилактика за възрастни е включена тангенторна или вихрова вана. При нас тя е комбинациа на перлена вана с вихрова плюс тангентор. Въздухът в перлената вана се завихря и става на мехурчета, които много по-добре въздействат на тялото. Тангенторът пък действа на самото болно място. Водата във ваните е минерална, като в нея се поставят различни соли.
Възстановителният център предлага също масажи, както и рехабилитация чрез различни високочестотни, средночестотни и нискочестотни уреди за физиотерапия. Има велоергометър за възстановяване след ортопедични проблеми на краката, прави се и лечебна гимнастика. Клетката на Руше пък се използва за рехабилитация при различни видове травматологични заболявания, като се прави суспенсионна и пулитерапия за раздвижване на болни крайници и за натоварването им чрез поставяне на различни тежести. В центъра има оборудван физкултурен салон, в който пациентите извършват възстановителни движения, а на стена са окачени различни предмети от ежедневието, с които се припомня работата с тях за пациенти с инсулти - например кранове за мивки, брави, катинарчета, ролетки, отвертки и други.