Няма сериозен напредък по препоръките на Европейската комисия до момента, коментарите за него са противоречиви защото самият доклад е наистина витиеват.

Това заяви днес президентът Румен Радев преди началото на тържественото събрание във Военна академия „Г.С. Раковски“ по повод празника на Сухопътните войски, предаде репортер на БГНЕС.

Мисля, че българите отдавна не разчитат на тези доклади, защото те изместват отговорността – вместо пред българските граждани с тези доклади българските политици все повече се отчитат пред Брюксел. Най-важно е българските граждани да бъдат убедени в ефективността и справедливостта на нашата правосъдна система, да видят, че има реална борба с корупцията и с несправедливостта, която се шири в обществото.

По темата за ревизията на приватизационните сделки президентът каза, че тук говорим за две различни неща: „едното е преглед на миналото, за което партия ГЕРБ настояват и което аз приветствам, каза той. Но по-важно е да се фокусираме върху настоящето и бъдещето. Защото докато гледаме кой какво е правел в миналото, в момента продължават да текат крупни Обществени поръчки. Какво правим с тях и с какви механизми ще разкриваме, пресичаме и преследваме корупционните престъпления“, запита Радев.

За филма „Граница“ на депутата Елена Йончева президентът заяви, че не го е гледал, но обеща да го гледа. Той запита – дали влаганите средства там изпълняват своето предназначение.

По повод Закона за концесиите Радев заяви, че „крайно време е ползите от концесиите да усещат не само концесионерите, но и българските граждани“.

В словото си пред тържественото събрание по повод празника на Строителни войски президентът заяви, че „днес нашите Сухопътни войски са наследници на славни традиции, че претърпяха изменения и се развиват много, изпълнявайки своя дълг, но за съжаление последните десетилетия се натрупаха много проблеми и тревожни тенденции на недокомплектованост, нисък социален статус, занижена мотивация, стара техника, които трябва да бъдат поправени. Той подчерта, че трябва да има ясен ангажимент на България да участва в създаващата се европейска отбрана. И че твърдо ще има увеличаване на бюджета за отбрана. Според Радев модернизацията на армията не означава само придобиване на нови бойни платформи, а касае и човешкият фактор.