Имаме множество общи позиции с „Да България“ и ще заявим общото намерение за създаване на политическа коалиция, която да се яви на следващи избори. Това каза лидерът на ДСБ Атанас Атанасов, който беше в Русе за среща с местната структура. Той отбеляза, че единодействието между двете партии съществува, като се очаква неговото оформяне в документи да стане до Коледа.
Нашите структури имат готовност и подкрепят този нов курс за концентрация на дясна политическа сила, която да играе ролята на фундамент за създаване на широка дясно обединение за формиране на автентична опозиция на този модел на упражняване на властта. Няма истинска опозиция на тази власт и има необходимост от създаване на политическа алтернатива, каза още лидерът на ДСБ. 
Той коментира, че партиите, които имат желание да участват в общия политически съюз на ДСБ и „Да България“, са добре дошли и вратите не са затворени. Искам предварително да знам и да чуя, че споделят нашата оценка за властта на Борисов. Не съм чул СДС каква оценка имат по отношение на тази власт. Ако нямаме обща оценка по начина, по който се упражнява властта, няма как да бъдем заедно в опозиция, обясни още Атанасов. 
ДСБ и „Да България“ имат обща еднаква оценка за „порочния и вреден модел на управление на страната, което наричат модела „Борисов“ и именно това е основата, която ги събира, подчерта Атанасов. Моделът на упражняване на властта се характеризира с обезличаване на институциите, размиването на границите между властите, създадената и действаща много ефективно партийна номенклатура на ГЕРБ. Контролираната корупция е най-сериозната заплаха за националната сигурност като цяло, каза още Атанасов.