Възпитаникът на русенската школа Анатоли Нанков-Толи бе удостоен вчера с честта да е почетен президент на школа „Дракончета“. Нанков, знаково за футбола в нашия град име, бе посрещнат от шефа на ФК „Дунав“ д-р Симеон Симеонов, който създаде и разви детската академия към русенския клуб. В тази школа тренират стотици малчугани от детски градини и началните класове.
„Човек с популярността и реномето на Нанков се припокрива с амбициите на нашия клуб. Той ще е ментор на школата“, обясни пред „Утро“ д-р Симеонов. 
Малко по-късно президентът на „Дунав“ и неговият гост се срещнаха с треньорите в „Дракончета“. 
Анатоли Нанков е роден на 15 юли 1969 година в свищовското село Ореш. Идва в Русе като ученик в Спортното училище. Дебютира в мъжкия тим на „Дунав“ в „А“ група през сезон 1985-1986, когато е на 16 години, като записва 7 мача и един гол. В 4-те си сезона за „Дунав“ изиграва 57 срещи, в които отбелязва 19 гола.
После преминава в „Славия“, а след това - в ЦСКА. Мачовете му с екипа на „армейците“ са най-много - 149 с 11 гола. Има и 3 сезона в „Локо“ /София/. През 2003 година играе за кратко в полския „Катовице“. Приключва кариерата си в „Миньор“ /Бобовдол/. 
След това влиза в треньорския щаб на ЦСКА като помощник на Стойчо Младенов и го следва при всичките му ангажименти. Този тандем прави „червените“ шампион на страната. Двамата работят заедно и през последната година като екип в казахстанския „Кайсара“.

Нанков: „Дунав“ направи запомнящ се сезон, следя всеки мач на отбора

Минути след срещата си с треньорите в школа „Дракончета“ Анатоли Нанков бе любезен да отговори на въпросите на „Утро“.
- Анатоли, добре дошъл в Русе! Как си, какво ново?
- Благодаря, добре съм, винаги се връщам с удоволствие тук.
- Каква беше програмата днес?
- Срещнах се с колегите в школата, ходихме с д-р Симеонов до стадион „Дунав“. Виждам, че се прави база, която ще бъде една от най-хубавите в България. След дълги години - кажи-речи от времето, когато бях футболист тук - не беше пипнато почти нищо по този стадион. Сега ще е различно, затово мога само да поздравя хората, които работиха и работят по обновяване на съоръжението.
- Следиш ли представянето на „Дунав“?
- Следя всичо, бях в течение на всеки мач през миналия сезон. Гледах и двубоите с „Иртиш“ в Лига Европа. Даже, ако ми позволиш, имам може би и малко участие при разузнаването за мачовете с казахстанците. Това, което знаех и наблюдавах като стил на „Иртиш“, бе споделено с бившия старши треньор Веселин Великов. Кахастанците продължиха в следващия етап на Лига Европа главно заради по-солидния си опит и доста по големия си бюджет. Всеки елитен отбор в Казахстан има право да си позволи до 8 чужденци. И то добре платени хора. Като цяло „Дунав“ записа отличен сезон с едно завидно постоянство. Заслугата е на ръководството, треньорския екип, футболистите. Сега отборът има колебания, но те са част от футбола. Вярвам, че „Дунав“ ще направи добра серия и че ще се съхрани като участник в Първа лига.
- Как върви вашата работа в „Кайсара“?
- Класирахме тима на 6-то място от 12 отбора. Мисля, че не е лошо, като се има предвид, че отборът бе дебютант в елита. Обикновено поне 90 процента от новаците в дивизията отпадат през първата година. При нас това не се случи. 
- Колко време ще останеш в Русе?
- Искам да остана малко повече, но до часове трябва да пътувам за София. Още веднъж - желая успех на „Дунав“ и повече радост на феновете.