Тежка четиричасова обработка приложили телефонни измамници на 77-годишна жена от Русе, за да й измъкнат парите до стотинка и така заработили по близо 1000 лева на час - сума, която никой в България не печели с честен труд.
Във вторник сутринта на телефона на 77-годишна русенка се обадил мъж, който се представил за кварталния отговорник от полицията и с няколко добре подбрани въпроса установил точния адрес на жената, името на сина й и най-важното - че е възрастна и има шансове да се поддаде на внушение. След това преминал към следващата част от плана. „Кварталният“ предупредил набелязаната жертва, че телефонът й е в списъка на измамници, които ще се опитат да измъкнат от нея пари за измислена операция, но полицията контролира ситуацията и основания за тревога няма. От жената се иска само да даде колкото пари има, за да могат криминалистите да заловят престъпниците с преки доказателства за безобразията им и да влязат за дълго в затвора. А дадената сума, естествено, веднага ще й бъде върната.
Тягостният психотрилър продължил със стряскаща автентичност. Скоро на телефона позвънил мъж, който заявил, че е хирург и се налага да направи спешна операция на снаха й, но са необходими 5000 лева. В това време плачеща жена започнала да нарежда „Майко, помогни ми, много съм зле, а Марин е в командировка и няма как да даде парите“. Всичко било толкова убедително, че гласът дори наподобил на истинската снаха на мишената. Отново се намесил докторът, който строго обяснил, че няма време за мислене, защото всяка минута е важна за здравето на младата жена и казал, че изпраща санитар за парите, а след това затворил.
Почти веднага позвънил „кварталният“, но жената категорично отказала да участва в каквито и да е „полицейски операции“. Тогава гласът отсреща го ударил на чест, достойство и гражданска съвест и все пак успял да счупи и последните бариери на здравия разум в мишената. Пенсионерката събрала всичките си пари - 3695 лева и според указанията без да гледа ги пуснала през балкона, за да помогне на държавата. Но като почакала до вечерта и никой не я потърсил да й върне парите, се обадила в Първо районно.