Различни оценки получи докладът на ЕК за изпълнението на Механизма за сътрудничество и оценка от парламентарно представените партии. От „позитивен“, според ОП, през „обективен“, според ГЕРБ, до „провал“, според БСП, чак до „обективен провал“, според ДПС, предаде репортер на БГНЕС.

ГЕРБ: Докладът е обективен

Изцяло сме доволни от доклада на ЕК, от нас зависи дали през 2018 г. ще бъде прекратена процедурата по механизма за сътрудничество и оценка, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„Докладът е обективен. Няма нови препоръки, които се препоръчват на страната. Във всички точки, по които имаше препоръки в миналия доклад има определено изпълнение. За първи път в доклада се говори, че 2018 г. на база на напредъка, който има страната ни, докладът може да бъде преустановен. Това е много ясен знак за напредъка на страната ни“, подчерта Цветанов.

Според него се дава много ясен сигнал за направеното в предишния парламент за конституционните реформи и за избора на нов ВСС. „От самите нас зависи дали през 2018 г. ще бъде прекратена тази процедура по механизма за сътрудничество и оценка. Мога да им пожелая успех на БСП, когато имат възможност да управляват, да имат подобни положителни доклади“, подчерта Цветанов.

БСП: Провал

В 17-ия поред доклад на ЕК ясно е отбелязано, че няма нито една изпълнена препоръка от тези, които бяха определени през януари. В резултат на това България ще се озове в доста непривичната ситуация да председателства един съюз, който се съмнява в основните си принципи в тази страна, а именно върховенството на правото, изтъкна Крум Зарков от БСП.

Според него на този фон въодушевлението на ГЕРБ от този доклад е наистина необяснимо. В него ясно е заявено, че законодателният процес в областта на правосъдието е хаотичен и не достатъчно добре подготвен и гражданското общество се чувства изключено от него, заяви Зарков. „За 17-ти път ЕК ни каза-добре, но опитайте пак догодина. Работата предстои. Този доклад е провал. Докладът е обективен, но вътре пише, че нито една от препоръките не е изпълнена“, каза още депутатът от БСП.

ДПС: Докладът на ЕК е обективен провал

В уводната част на доклада е казано, че с непрекъснатото политическо лидерство и решимост за постигане на напредък в реформата България би трябвало да може да изпълни неизпълнените препоръки в близко бъдеще, подчерта лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Той посочи, че докладът на ЕК е обективен провал. „В заключението е казано, че е постигнат значителен напредък по препоръките, обаче окончателните резултати все още престоят да се видят. Комисията все още не може да заключи, че някой от показателите е изпълнен в задоволителна степен на настоящия етап. В този доклад е казано, че окончателни резултати все още предстои да видим. Не отричаме, че в доклада е записано, че е постигнат значителен напредък по препоръките, но окончателен резултат предстои да видим“, заяви още председателят на ДПС.

ОП: Или мониторинг за всички страни в ЕС, или за никой

Въпреки позитивния доклад имаме принципна позиция, че тази дискриминационна, спрямо България и Румъния мярка, трябва да отпадне, заяви депутатът от ОП Искрен Веселинов.

„Десетилетие след влизането си в ЕС продължаваме да бъдем наблюдавана страна при условие, че знаем, че множество други страни демонстрираха много по-тежки нарушения в тази сфера. В тази посока или трябва да бъде изготвен мониторингов механизъм, обхващащ всички европейски страни или това унизително за България и Румъния положение трябва да бъде прекратено“, посочи Искрен Веселинов.