Вратарят-епоха в световния футбол Джанлуиджи Буфон се оттегли от националния отбор на Италия след мача с Швеция от баражите за Мондиал 2018. „Скуадра адзура“ не успя да се класира на световното след загуба с 0:1 в Стокхолм и 0:0 в Милано. 39-годишният страж планираше да спре с футбола след световното, но краят дойде и по-рано, и по-болезнено. Италианците няма да бъдат сред най-добрите отбори на планетата за първи път от 1958 година. 
„Извинете ни. Оставям националния на младите момчета. Италианският футбол има добро бъдеще“, каза през сълзи Буфон, който си тръгва след рекордните 175 мача за „адзурите“.
Междувременно в Италия се надигна вълна от недоволство срещу селекционера Джампиеро Вентура заради тактиката му по време на мача с Швеция. Голяма популярност доби видео, на което се вижда как асистентът на Вентура казва на халфа на „Рома“ Даниеле де Роси да отива да загрява през второто полувреме.
„За какъв дявол да загрявам аз? Борим се за победа, а не за равен. Не аз, а Инсиние трябва да влезе“, опълчва се Де Роси, който също като Буфон обяви края на кариерата си в националния тим. В крайна сметка нито той, нито Инсиние влязоха в игра.
Загърбването на нападателя изуми фенове и специалисти, тъй като Инсиние прави фурор в Серия А и можеше с нетрадиционните си отигравания да затрудни шведите, които с лекота се справяха с безбройните центрирания.