Филмовият разказ „Дамасцена“, който неговите създатели наричат „Историята на една мечта“, ще има две прожекции в Русе. Те ще бъдат в събота, 18 ноември, от 16.30 и 19 ч в Канев център. Зрителите ще могат да се срещнат и с част от екипа на лентата - режисьора Тодор Анастасов, сценарист и продуцент Мария Лалева и известния български актьор Любен Чаталов.
Филмът е сниман повече от година в розовите градини край Казанлък. Той разказва истинската история на най-големия днес производител на розово масло в България - Стоян Христов, създателя на дестилерия „Дамасцена“ в Скобелево. Продукцията е частна и се спонсорира от компаниите на Стоян Христов. Но той не е рекламен филм на розоварната, твърдят от екипа.
 Според професионалисти, които са наясно както с киножанровете, така и със състоянието на българското кино в момента, „Дамасцена“ е най-мащабната кинопродукция, произвеждана в България от 30 години насам. Създаден в духа на качественото българско кино от златните му години през 70-те и 80-те, с пълноценни снимачни техники, адекватен бюджет и с огромен за днешните условия актьорски състав - 56 актьори и над 1300 статисти в грандиозните масови сцени, снимани през четирите сезона и на десетки локации в България.
Ето какво казва Любен Чаталов, който изпълнява ролята на бащата на главния герой: „Много умно написан и много умно разказан, заснет е по начина, по който се правеше киното в България едно време - с време, внимание и отношение“. Филмът разказва историята на българите през паденията и успехите на един мечтател, който живее в социализма, в условията на прехода и днес.
Сюжетът разказва за мечтите, страховете, успехите, несполуките, амбициите и постиженията на едно обикновено момче, родено и израсло в Долината на розите през 60-те години на миналия век, стигнало до върха в бизнеса с розово масло. Основните роли са поверени на Любен Чаталов, Веселин Плачков, Димитър Баненкин, Неда Спасова, Симона Халачева.