Не просто одобрение, а откровени адмирации получила италианката Мария-Киара Калвани, която неотдавна представила своя филм за своя летен месец в село Щръклево пред работещите в Българския културен институт в Рим. Както „Утро“ писа преди време, това лято работeщата в една адвокатска кантора в столицата на Ботуша млада италианка прекара един слънчев месец в близкото до Русе село. През това време синеоката римлянка записа десетки песни, които й изпяха щръклевчанки, събра няколко дузини разказани истории, нарисува куп портрети на български писатели. Освен това тя посети религиозни служби в селската църква и в джамията, гостува в домовете на новите си приятели от Щръклево, опита истинска българска баница и попълни поредния си бележник със стихове и песни от България. 
Успоредно с всичко това не спираше и плетенето на шарения хамак - основен елемент в новия личен проект на италианката, която не спира да изследва етнографското богатство на различните държави и да търси връзките между тях, вплетени в песните, обичаите, традициите. Впрочем, в плетенето на пъстрия хамак от 300 метра шарени конци - вълнени, памучни, ленени - младата гостенка включи и жени от Щръклево. Като ги помоли да й пеят, тя връчва куките на новите си другарки, а сама грабва бележника и започва да записва текста - първо на латиница, а след това го обръща на кирилица. 
Всичко това - срещите, песните, дългите предълги разговори, добросърдечието и красотата на щръклевските напеви, легенди и предания - Мария-Киара е подредила във филм, събрал различни паметни моменти от нейното щръклевско лятно приключение. Точно с този филм Калвани отишла в Българския културен институт в Рим. Там я познават - преди време е посещавала там курсове по български език, там се запалила и по красотата на нашия фолклор. Филмът за хамака - а всъщност за новата вселена български характери и носители на българска душевност, до която Мария-Киара се докоснала през август - бил приет с въодушевление и поздравления от работещите в БКИ. 
Домакините и италианката обсъдили бъдеща прожекция на лентата, която ще се състои през май следващата година. Тогава филмът на Мария-Киара ще бъде прожектиран едновременно в Рим и в Щръклево, където ще го гледа цялото село. Така ще направим своеобразен мост между Рим и Щръклево, между нашите две култури, казва Данка Матеева, която е една от новите приятелки на артистичната италианка. 
Сега Мария-Киара им е изпратила копие на филма си, с молба да го огледат внимателно и няколко от щръклевските участници в него, та ако имат някакви бележки или допълнения, да й съобщят. Освен това времето до идната пролет ще бъде запълнено с още нещо. От културния институт предложили на Калвани част от песните, които тя е записала в Щръклево, да се раздадат на деца - българчета, които живеят в Рим, и те да ги разучат с помощта на италианката. Това за нея със сигурност ще бъде още едно удоволствие - самата Мария-Киара пее в хор от години и с радост ще предаде това изкуство и на малките момичета и момчета. Така на презентацията на филма за Щръклево и за пъстроцветния хамак, своеобразен символ на единението, ще прозвучат песни като „Ой, Вело, Вело“, „Бяла Петранка“, „Мари моме, малка моме“ и други щръклевски бисери.