Особено ми е приятно да отбележа, че Русенският университет подготвя кадри по едни от най-необходимите за България специалности - инженерни, строителни, транспортни, селскостопански. Това каза вчера министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, който пристигна специално за провеждащата се в града конференция „Образование, трудов пазар и бизнес“.
Министърът направи преглед на актуалната ситуация на пазара на труда и посочи като успехи програмата „Старт в кариерата“ и осигуряването на стажове и първи назначения на млади специалисти. „Успехите са налице, но и предизвикателствата остават!“, отчете малко приповдигнато Петков. И посочи, че в условията на ниска безработица от 6,5 на сто за страната през септември и при 4000 безработни млади висшисти все пак темата за пазара на труда и липсващите кадри стои на дневен ред. Според него Русенска област има ключово разположение, което благоприятства „вноса на работна ръка от съседни страни“. 
Форумът, който бе открит от министър Петков, се организира от РУ и Агенцията по заетостта. Директорът на АЗ Драгомир Николов също подчерта, че изборът на агенцията срещите по тази важна тема да започнат от Русе се дължи на факта, че висшето училище тук е серд водещите в страната.
За последните години България и Румъния са загубили 8 милиона работници, които са се изселили в Западна Европа, сподели тревогата си областният управител Галин Григоров.
Ректорът на РУ проф.Велизара Пенчева връчи Кристалния знак на университета на министър Бисер Петков, а на Драгомир Николов - грамота за дългогодишно партньорство.
По-късно социалният министър, придружен от депутатите от ГЕРБ Пламен Нунев, Светлана Ангелова и Андриан Райков посетиха дневния център за пълнолетни с увреждания и Центъра за обществена подкрепа за деца и семейства в Ценово. След това те откриха обновеното по проект „Красива България“ читалище „Петко Р.Славейков“ в село Пиперково, на което е направен основен ремонт за 244 444 лева. Следващият обект, където министърът и депутатите прерязаха лентата, беше сградата със съблекалните до градския стадион в Бяла, ремонтирана и санирана за 134 хиляди лева, също по „Красива България“.