С осъдителна присъда приключи на първа инстанция в Окръжния съд делото срещу обвинения в разгласяване на държавна тайна вече бивш полицай Ваньо Димитров. Делото вчера се гледа при закрити врата заради разпита на двамата последни свидетели, чиито показания не трябва да се изнасят публично. 
И тук започва поредният абсурд, сътворен от професионалистите в парламента. Едно от тълкуванията на новите текстове в НПК сочи, присъдите се огласяват едва когато окончателно влязат в сила и подсъдимият започне да изтърпява наказанието си. Като се има предвид скоростта на съдебните процеси, ефектът от тази поредна грижа за престъпниците е ясен - съществуващата и сега в обществото увереност, че у нас престъпления има, но наказания - не, ще расте в геометрична прогресия. Ако тази поредна глупост не бъде поправена, тя ще засегне и невинните, стигнали по една или друга причина до съд, тъй като невинността им ще може да се обяви публично едва след разглеждането на всички протести на прокуратурата.
Позовавайки се на посочените нови текстове в НПК, пресцентърът на Окръжния съд отказа да отговори на въпрос на „Утро“ дори дали присъдата е условна или ефективна. 
В момента цари неяснота относно тълкуването на новите текстове в НПК, признаха от службата, създадена да информира медиите и гражданите.
Напред към прозрачността и обективното информиране на обществото!
Едно от малкото несекретни неща във вчерашното заседание бе, че бившият полицай твърдеше, че е невинен. Той е обвинен, че е предупреждавал наркогрупа за предстоящи акции срещу дрогата.
За разпит от затвора в Белене вчера бе доведен Мартин Иванов, един от наркодилърите, които бяха заловени при акция в края на миналата година и за когото прокуратурата твърди, че е получавал информация от Димитров. Иванов сключи споразумение с държавното обвинение през лятото заедно с други от арестуваните и получи 2 години и 6 месеца затвор и 7000 лева глоба. 
След него свидетелства Станимир Попов, който е бил пряк началник на Ваньо Димитров в Първо районно управление на МВР в Русе. 
На Димитров бяха повдигнати общо три обвинения - че на 16 и 17 ноември миналата година е разгласил държавна тайна, че е притежавал 56 патрона за пистолет, които са много над разрешените за служебното му оръжие и че между 2 септември и 15 декември 2016 г. е съобщил на тартора на групата Мартин Иванов информация, която не е държавна тайна, но е предназначена само за служители на МВР.
Какво в крайна сметка ще се случи с обвинението срещу бившия полицай с над 20 години стаж включително в службата за борба с организираната престъпност и ДАНС, ще стане ясно вероятно след години. Когато разрешат новите текстове от НПК.