Канадският певец Шон Мендес се превърна в звезда на церемонията по връчването на европейските музикални награди на MTV в Лондон. Той спечели в две от най-престижните категории – тази за артист на годината и за песен на годината, преборвайки се с конкуренция на звезди като Тейлър Суифт, Ед Шийрън и Майли Сайръс.

Церемонията в зала „Уембли“ е първата в британската столица от 20 години насам. Неин домакин беше певицата Рита Ора, а изпълнения на живо имаха диджеят Дейвит Гета и U2, които спечелиха и отличието „Глобална икона“.

Тази година за първи път европейските награди, които се провеждат от 1992 г., не са разделени по пол.

Мендес, който е на 19 години, изпълни на живо отличената с награда песен „There's Nothing Holding Me Back“. Церемонията беше открита от Еминем, който изпълни дебютното парче „Walk on Water“ от новия си албум „Revival“, който излиза този петък. Рапърът спечели и приза за най-добър хип-хоп артист.

За най-добър поп артист беше отличена певицата от кубинско-американски произход Камила Кабело, а в категорията за рок спечели „Колдплей“. Дейвид Гета взе отличието за електронна музика.

Повечето победители се избират чрез онлайн гласуване на фенове. Те избират отличените в 12 категории, а други отделни 32 отличия се дават за различни страни и региони.

Наградата за най-добро видео, която отиде при американския рапър Кендрик Ламар за „HUMBLE.“, е една от малкото, избрани от екипа на MTV.