Народното събрание освободи проф. Николай Петров и назначи Кирил Ананиев за министър на здравеопазването, предаде репортер на БГНЕС.

„За” кандидатурата на Ананиев гласуваха 121 депутати, „против”- 85, без „въздържали се”. Кандидатурата на новия министър в парламента преди часове бе представена от вицепремиера Томислав Дончев с кратка биографична справка. Според него Ананиев е добре познат на централната и местна власт с неговата компетентност и опит в управлението на публичните финанси.

Депутатът от левицата Георги Йорданов, зам.-председател на здравната комисия в НС, заяви от трибуната на парламента по време на обсъждане на кандидатурата на Ананиев, че управляващите от ГЕРБ нямат стратегия за укрепване на българското здравеопазване. И описа нерадостната картина, особено във финансовата й част, в тази важна за страната област, където проблемите буксуват от години. Йорданов призова бъдещият министър да обърне особено внимание на спешната помощ.

Неговият колега от ПГ на БСП за България Георги Михайлов говори за липсата на балансираност между доболничната и болничната помощ, за други невралгични моменти като неприемливия мораториум за липсата на възможности за сключване на нови договори и нови дейности, за сложната ситуация около НЗОК. Последва дълъг дебат с участието на оратори от всички парламентарни групи, в които те излизаха често от темата за проблемите в здравеопазването.