Смятаният доскоро за предимно мъжка болест рак на белия дроб застрашително расте и сред жените, като само през последните години скокът сред нежния пол е 3-4 пъти. Това е проблем, който трябва да се анализира, защото броят на пушачките не се е променил, следователно има друг канцерогенен фактор. Това заяви управителят на Комплексния онкологичен център д-р Камен Кожухаров на обща пресконференция с д-р Димитър Гетов от белодробната болница „Д-р Димитър Граматиков“ по повод Световния месец на борбата с рака на белия дроб. 
Ракът на белия дроб има много нисък процент на ранна диагностика, а е с огромно социално значение. Заболяването е особено коварно, тъй като туморите в белия дроб растат много бързо и лесно могат да дадат разсейки навсякъде, обърна внимание д-р Кожухаров.
Статистиката от последните три години сочи, че най-рано се откриват злокачествените образувания в гърдата, матката и простатата - в 67-77% от случаите, а най-късно на белия дроб - едва 18%.
Късното откриване на болестта, ранната смъртност и голямата инвалидизация на хората се дължи на това, че няма никаква скринингова програма. Откриването на този вид рак става случайно, когато пациентът отиде на лекар, заради кашлица например. Белият дроб обаче е орган с огромни компенсаторни възможности и когато започнат да се проявяват симптомите, вече е късно. Ракът на белия дроб има всички признаци на социално значимо заболяване и скринингът е абсолютно необходим, посочи д-р Кожухаров и обобщи, че където има скринингови програми, ранната диагностика е факт. 
Дори след появата на кашлицата откриването на болестта се забавя, защото повечето пациенти са пушачи и не обръщат внимание, а когато се появят жилки кръв вече е твърде късно и ракът е в трети или четвърти стадий. Тогава лечението помага само на един - двама от болните да доживеят до петата година след диагностицирането, допълни картината д-р Димитър Гетов.
Да се залага на профилактиката, тя спасява живот, призоваха медиците.