РЗИ-Русе и директорът на здравната инспекция д-р Маргарита Николова бяха отличени на деветото издание на Националната конференция по превантивна медицина, което започна днес в Русе. Статуетката на Крум Дамянов се връчва като символ на най-заслужилия лекар в областта на общественото здраве, съобщи националният консултант по епидемиология доц.Андрей Галев.
РЗИ-Русе направиха нещо изключително важно - през декември м.г. беше открита малария тропика в 80-годишен пациент, заразен при кръвопреливане. В рамките на 24 часа бе открит и източникът - африкански студент, обясни още доц. Галев. 
Тази награда е преди всичко за екипа, който работи по епидемиологичното проучване на тази малария тропика на чуждестранен студент в Русенския университет и си свърши перфектно работата. Работата в сферата на общественото здраве и профилактиката е огромна, а хората я вършат за доста символични заплати. Има напоследък голямо текучество при нас, 5 души напуснаха от отдел противоепидемичен контрол, сега провеждаме конкурси, да назначаваме нови хора, коментира от своя страна д-р Николова.
Системата на обществено здраве е докарана до положение, което ние не сме сигурни докога можем да изпълняваме задълженията си. Губим хора всеки ден... В районните здравни инспекции с повишаване на минималната заплата в някои от тях до 40 процента от хората са на минимална заплата. Ясно, че ние няма как да мотивираме сериозни експерти, сериозни кадри, които да работят в тази област, заяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. В последните години Министерството на здравеопазването все повече е министерство на лечението на болести, а не на опазването на здравето. Ако продължаваме да работим така, парите никога няма да ни стигат. Въпросът е да предпазваме хората от заболявания, посочи д-р Кунчев.
В момента в България се акцентира върху лечението на пациентите, а не върху това как те да не се разболяват. В развитите страни дейността на министерствата на здравеопазването е съсредоточена върху профилактиката, подкрепи го доц.Галев. 
В конференцията участват 150 специалисти, като сред акцентите в работата й е темата за профилактиката.