Премиерно представление на мюзикъла „Човекът от Ла Манча“ очаква русенските зрители в салона на операта от 19 ч в неделя. За постановката разказаха вчера участниците в екипа - солистите Орлин Горанов и Мариан Бачев, които изпълняват ролите на Дон Кихот и Санчо Панса, режисьорът Борис Панкин, художникът Иван Токаджиев и диригентът Ганчо Ганчев. Заедно с тях бе и новият директор на операта Иван Кюркчиев. 
Идеята да поставим мюзикъла в Русе възникна през септември, екипът на операта тук още не е приел присърце поставянето на мюзикъли, както е другаде, каза Ганчо Ганчев. И увери, че публиката харесва този жанр и със сигурност ще го приветства. 
Приехме тази покана, тук се чувстваме много добре, каза режисьорът Борис Панкин, който уточни, че е и преводач. Той е поставял същия мюзикъл в Пловдив преди 2014 година, като екипът е почти същият - изпълнителите на главните роли Орлин Горанов и Мариан Бачев, пловдивската актриса Елена Атанасова в ролята на Дулсинея, художниците Иван Токаджиев и Петър Митев, хореографката Боряна Сечанова. В Русе различен е диригентът и изпълнителят на ролята на Губернатора - това е Илия Деведжиев. И, разбира се, оркестърът и балетът, както и още половин дузина изпълнители на другите роли в постановката. 
Никога не съм бил на театралната сцена в Русе, но на тази, оперната, се чувствам чудесно, каза Мариан Бачев. А Орлин Горанов призна: „Отново съм вкъщи. С г-н Кюркчиев имаме дружба от миналото столетие, дори и от миналото хилядолетие. Всичките ми изяви тук са запомнящи се за мен самия, сигурен съм, че и спектакълът в неделя ще бъде нещо уникално. Това, че влизам в кожата на Дон Кихот, мисля, че промени и самия мен. И това е и целта: по някакъв начин този спектакъл и героите в него да променят зрителя, да го накарат да вярва, да се надява, да го провокират към красивото и градивното. Искам да събудим нашего брата българина, да се усети жив и да се сети за това какво е важно в живота“. 
Надявам се русенският интерес към „Човекът от Ла Манча“ да бъде жив и да покаже, че градът остава верен на своите високи критерии и на потребностите си от култура, каза художникът Иван Токаджиев. Други ангажименти няма да му позволят да остане за премиерата в неделя вечерта, но той увери, че тепърва му предстоят нови арт проекти в родния град.