Топлофикационната мрежа е стара, особено в районите „Ялта“ и „Център“ състоянието й е много лошо, което е причината проблемите да следват един след друг. Всеки път подаването трябва да се спира, да се изчака тръбите да изстинат, за да се направи ремонтът. Всичко това изисква технологично време. Така изпълнителният директор на „Топлофикация Русе“ Севдалин Желев обясни причините за множеството аварии в последните седмици, оставящи клиенти на дружеството без топла вода и парно. От 20 октомври досега броят на ремонтите е около една дузина. Вчера авариен екип на „Топлофикация“ разкопа тръбопровод до новата църква „Всех Святих“ в Парка на възрожденците, така че в централната част на града и „Ялта“ топлото отново спря. 
Част от проблемите идват от дългото спиране през август, признава Желев. По време на месечната профилактика са отстранени 70 известни отпреди теча по мрежата. При изпразване и охлаждане обаче тръбите се свиват, при подаване на гореща вода се разширяват. Така се появяват нови течове. И те са вече толкова много, че „Топлофикация“ не смогва да допълни системата с гореща вода, за да компенсира тази, която изтича в земята. 
Без парно в момента са около 5000 домакинства. Решение на този дългосрочен проблем не се вижда. Полаганите преди 15-16 години предварително изолирани тръби са калпави и не издържат на натоварванията. Сега използваните не са по-хубави, но са по-скъпи и дружеството не може да си ги позволи. Цялата топлофикационна мрежа е с дължина 50 км и при цена 1 млн. лева на километър, сумата за цялостно обновяване ще достигне 50 млн. лева. А „Топлофикация Русе“ трябва да похарчи други десетки милиони, за да изпълни екологични изисквания, приети в Европейския съюз. Тази програма също е доникъде по същата причина - липса на пари.