„Идвал съм много пъти тук, познавам Русе и тази зала - идвал съм като министър, после като кандидат-президент, след това като президент, и сега мога да ви уверя: ще продължа да идвам тук с удоволствие! Защото аз съм бил и оставам един голям приятел на Русе!“. С тези думи се обърна към русенци Росен Плевнелиев, български президент от 2014 до 2017 г., който снощи държа реч за лидерството пред млади хора в хотел „Космополитан“. 
Днес тръгнах от София рано сутринта, стигнах до Карнобат, след това отидох в село Веселиново, където заедно с другите трима президенти открихме паметна плоча на Жельо Желев, но именно сега, тук, в Русе, е най-важната ми среща за цялата тази обиколка на страната, призна Плевнелиев. Знам колко е голям потенциалът на Русе и всеки път виждам прогрес, който ме радва, продължи той. 
В словото си на специален посланик на Американския университет в България той очерта сложната политическа  обстановка в света, предизвикателствата на бурното информационно и дигитално развитие. И открои ролята на качественото образование в добри университети, за да израснат младите хора като лидери, адекватни на бъдещите общества.
Когато гласуваш за Тръмп - това е проблем на образованието, когато гледаш мълчаливо как режимът на Путин мести граници - това е проблем на образованието, когато наблюдаваш в Турция арести на професори и мълчиш - това е образователен пробем, подчерта Плевнелиев. И апелира българските младежи да избират доказано добро образование за себе си, защото на тях им предстои да се преборят с философията на Андрешко и с ред други наслоявания.