Русенските носители на награди от националния литературен конкурс „Стоян Михайловски“ ще се съберат в събота в Клуба на дейците на културата. Талантливите момичета и момчета ще се срещнат с журито с председател университетския преподавател доц.Руси Русев и с други техни връстници, които също имат интерес към литературата и към творчеството. Тази среща се организира от КДК, общинско предприятие „Русе арт“ и Общинския детски център за култура и изкуство, който е и главният виновник и двигател на конкурса. Истината е, че това е най-мащабният такъв конкурс в страната, който продължава толкова дълго време без прекъсване - вече десета година. При това творческото състезание, носещо името на „Стоян Михайловски“, за разлика от други конкурси, които се провеждат отделно за деца и за младежи, обединява всички възрасти от втори до дванадесети клас. Освен това той единствен включва двете творчески категории - литература /поезия и проза/ и журналистика, които провокират младите хора да създават културен продукт, боравейки с писаното слово. 
Напоследък това занимание - писането на текстове - става все по-дефицитно за учениците, казва председателят на журито доц.Руси Русев. Той и в своето празнично слово, произнесено по време на церемонията при връчването на наградите от 10-ото издание, подчерта дебело, че в последно време рационалният човек и дигитализираното общество все повече изместват пишешия човек, който в много отношения може да се възприема като „чувстващия“ човек. В същото време тъкмо в епохата на дигиталните устройства, когато децата сякаш още от съвсем невръстни започват да живеят в страната Интернет, немалко от тях изпитват порив да създават литературни образци. 
Точно това желание ни се иска да поощряваме, защото това е толкова човешко - с думи и образи да изразяваш себе си, а не с типови фрази, които могат да се заместят със стереотипни емотикончета, убедени са от журито. Затова те особено високо ценят всяко сполучливо попадение на младите литератори и журналисти, които често пъти несръчно, но затова пък искрено изразяват мислите си с думи. За това ще стане дума на срещата в събота. За свежата образност, за оригиналните метафори и епитети, за ритмиката в поезията и за сюжета в прозата, за това какво е нужно на един млад автор, който е решил да се посвети на писането. И какво не бива да пренебрегва в никакъв случай - като четенето и осмислянето на добрите образци на класическата и съвременната литература. 
Участниците в срещата ще се запознаят и с най-новия брой на единственото русенско списание за литература и култура „Брод“ и ще получат като подарък по една книжка на 14 брой. Разбира се, към този подарък ще бъде присъединена и поканата да продължават да пишат, за да могат в някакъв щастлив момент от творческото си битие да се озоват сред авторите на списанието.