Шофьор на автобус пое глътка въздух след двегодишен кошмар, който все още не е приключил напълно. Окръжният съд оправда вчера Ивайло Тодоров, който на 15 ноември 2015 година блъсна фатално Мая Иванова на пътя Русе-Бяла.
Предисторията на трагичния инцидент е от предната вечер, когато живеещите на семейни начала Мая Иванова и Иван Манчев били на гости на роднини на мъжа в Екзарх Йосиф и се почерпили обилно. Според показанията на Иван Мая пила ракия, но била свикнала с алкохола и това не й се отразило.
Малко след 20 часа жената пожелала да се приберат в Русе и двама познати се съгласили да ги закарат с колата на единия. За беда обаче на 12-13 километра преди Русе автомобилът се повредил и двамата доброволци тръгнали да търсят помощ. Към 4 часа, след като никой не дошъл, а Мая поспала 6 часа, двамата с Иван тръгнали пеш към града, като спазили правилото да се движат по банкета срещу движението. Така наближили указателна табела от другата страна на пътя и решили да проверят колко километра им остават до дома. Пресекли платното, а докато се мъчел да разчете надписите, мъжът загубил спътницата си от очи. Когато до него спрял автобус, а от Мая нямало следа, Иван осъзнал, че се е случило нещо лошо. В това време шофьорът на автобуса и негов колега открили блъснатата жена и веднага повикали помощ, но въпреки всички усилия на лекарите да я спасят, около 7 часа тя вече не била между живите.
Според представената медицинска експертиза след смъртта си жертвата е имала 1,9 промила алкохол в кръвта. Съдебният лекар предположи, че в момента на удара те са били още повече, тъй като при реанимацията на пациентите се вливат разтвори, от които нивото на алкохола пада.
Подсъдимият шофьор Ивайло Тодоров се възползва от правото си да мълчи по време на процеса. Вместо него говори адвокатът му, който пледира, че починалата жена е изскочила внезапно пред автобуса и клиентът му не е имал и теоретична възможност да я спаси. Това бе подкрепено и от изводите на автотехническата експертиза. Така се стигна до оправдателната присъда, но тя може да се обжалва на още две инстанции - пред Апелативния и Върховния касационен съд.              У