Една от къщите, строена някога от дядото на нобеловия лауреат Елиас Канети - търговеца Елиас Аврам Канети, в момента усилено се ремонтира. Това е домът с адрес улица „Гурко“ номер 13, който единствен от целия фамилен ансамбъл на същия адрес е изцяло частна собственост. Къщата е купена през януари от собственика Любомир Филипов, който я беше обявил за продан още през 2010 г. с доста висока цена.  Отначало й искаше 250 хиляди лева, казва новият собственик и категорично настоява за анонимност. Издава единствено, че жена му Мария се занимава с шивашки бизнес. Накрая отстъпи и ние я купихме за значително по-ниска сума, но пък ремонтът поглъща страшно много пари, признава новият стопанин. Само от избеното помещение са изкопани и извадени навън тонове пръст, вътре къщата се обновява изцяло, като се подменят изгнилите оригинални дървени дюшемета, дограми, мазилки и т.н. Напролет ще ремонтираме и фасадата - знаем, че къщата е паметник на културата от местно значение и ще спазим всички изисквания на закона, казва купувачът.
Мъжът не крие, че е притеснен от две обстоятелства. Едното са две грамадни липи в двора, израсли между килналата се навън каменна ограда с метални решетки, и къщата, строена през далечната 1892 година. 
„Обадих се в общината, идваха някакви хора, огледаха дърветата и си тръгнаха, а нашият проблем остана - корените на тези липи вече са влезли в основите на къщата...“, обяснява русенецът. А след това показва още една постройка, която на практика е долепена до неговата къща и междинната пристройка, която пък принадлежала на други собственици. 
„Тази къща е собственост на общината. Сами виждате - там всичко се руши, събаря се, по едно време дойдоха някакви младежи, поизсякоха храсталаците, но това беше отдавна и сега отново всичко е обрасло и запустяло“, казва новият собственик на къщата на лелята на нобеловия лауреат. Който не изглежда никак очарован от съседството с тухлената съборетина. 
Според тълкуване на стари документи, именно това е домът на дядото на Канети. А другите две къщи, продадената и тази вляво от нея навътре в двора, са били строени от дядото търговец за сина Жак и за дъщерята Софи. 
Днес родният дом на Елиас Канети е заключен и очаква реалните собственици - българската държава и дъщерята на нобелиста Йохана, която живее в Швейцария, да пристъпят към реална делба. В предишен разговор създателката и председателката на международно дружество „Елиас Канети“ проф.Пенка Ангелова беше обяснила за „Утро“, че Йохана Канети е склонна да отстъпи своите 9/20 от собствеността върху родния дом на „Гурко“ 13, като получи цялата собственост върху търговските складове на ул.“Славянска“, за да ги предаде за културно-философски център на МД „Елиас Канети“. 
Кога обаче ще стане това, все още не е ясно. Очакваме по въпроса да се произнесе областният управител, каза вчера за „Утро“ Пенка Ангелова, която в момента е във Виена. 
А русенци продължават да свиват рамене, когато на улицата ги спират западни туристи с въпроса „Къде се намира родната къща на Канети?“. Едни свиват рамене поради откровено незнание, други - защото ги е срам да кажат къде е и чужденците да видят с очите си тъжната немара. Защото сложните плетеници от юридически казуси, които бавят добрите намерения на родния град на нобелиста, със сигурност са факт, но те не вършат работа, когато хората искат да видят къде всъщност авторът на „Спасеният език“ е видял всичко онова, с което по-късно светът щял да се опитва да го изненадва.