Масовият убиец в баптистката църква в тексаското селище Саутърленд Спрингс е имал автоматично оръжие и противокуршумена жилетка, той е бил около 20-годишен бял мъж.

Това разкри на пресконференция Фримън Мартин, говорител на управлението за обществената сигурност на щата Тексас, за престъпението, извършено чалко пред обед в неделя местно време и късно вечерта българско време.

Стрелецът влязъл в църквата малко преди обед в неделя, когато още продължавала сутрешната служба в баптистката църква. По това време в църквата обичайно има около 50 души. Той открил огън, убивайки 27 души и ранявайки други 27. Сред жертвите са дете и бременна жена.

По думите на Мартин, след като разстрелял присъстващите в църквата, мъжът излязъл от нея. Някой от местните жители открил огън срещу него. Злосторникът бе намерен мъртъв в кола, като не е ясно дали е бил застрелян при престрелката с местния жител или се е самоубил. Мартин призна, че властите не могат да кажат какви са мотивите за престъплението.

На същата пресконференция тексаският губернатор Грег Ебът каза, че това „е най-тежкият инцидент с масов разстрел в историята на нашия щат“.

Саутърленд Спрингс има 400 жители и се намира на 50 км югоизточно от град Сан Антонио.

Президентът Доналд Тръмп, който е на посещение в Япония, окачестви инцидента като акт на злото и поднесе съболезнованията си на близките на загиналите.

Извършителят на масовото убийство в неделя в баптистката църква на тексаското селище Саутърленд Спрингс е служил във ВВС на САЩ, съобщи телевизия Си би ес. Източници от полицията неофициално посочват името му Девин Кели. Телевизията разпространи на своя сайт негова снимка, посочвайки, че той е роден на 21 февруари 1991 година. "Той е на 26 години. Служи е във ВВС от 2010 по 2014 година. Бил е съден през май 2014 година и позорно е изгонен от служба", отбеляза Си би ес.

Станаха известни още някои подробности от инцидента. Кели е започнал да стреля, преди да влезе в църквата, след това влязъл вътре и избил 26 души. Когато излязъл от нея, местен жител взел пушка и започнал да стреля по него. Заподозреният хвърлил пушката си и побягнал, местният жител го подгонил. По-късно злосторникът бе намерен мъртъв колата си. В колата му са намерени няколко единици стрелково оръжие.