Няколко хиляди румънци протестират тази вечер в столицата пред сградата на правителството срещу намерението му да внесе промени в законите, засягащи правосъдната система, съобщи агенция Аджерпрес.

Развяващи националните флагове, участниците носят транспаранти с надписите "Искаме независимо правосъдие!", "Демокрацията е в обсада!", "Предсрочни избори!". Те скандират или подвикват лозунги срещу управляващата Социал-демократическа партия, обвинявайки нейните лидери в корупция, бият с барабани или надуват вувузели.

Съобщението за демонстрацията бе разпространено в социалните мрежи. „Приемането на тези закона от парламента ще означава катастрофа за Румъния и нейните граждани“, заявиха организаторите в своето обръщение във Фейсбук. Те твърдят, че ако законите бъдат гласувани, „съдебната инспекция ще се превърне в политически инструмент в ръцете на правосъдния министър", а "прокуратурата ще бъде подчинена на политическите интереси".

От площад „Виктория“ манифестантите се насочиха към Двореца на парламента. Според сайта hotnews.ro техният брой надхвърля 10 000 души. В центъра на града е ограничено движението на автотранспорта, колоната от демонстранти е съпровождана от полиция. Няма съобщения за инциденти. Аналогични протести има в други големи градове на страната.