Да не би в русенската „Топлофикация“ да има нов почин - нито ден без авария? Този въпрос си задават клиентите на дружеството, на които топлото спира кажи-речи веднага, след като дойде. След един проблем се задава друг и краят на тоя омагьосан кръг не се вижда. 
Ето как изглежда черната хроника за последните две седмици: На 20 октомври - временно прекъсване на топлоснабдяването в „Здравец“, на 21 октомври - авария в центъра, на 23-и - два наложителни ремонта в „Здравец Север“ и „Ялта“, на 26-и - пак в „Ялта“. Следват три безгрижни дни без никакви аварии, но после пак се почва: на 30 октомври - ремонти в „Ялта“, 1 ноември - отново в „Ялта“, 2 ноември - „Здравец“ и „Здравец Север“. 
Парното вече е като „тука има - тука нема“, ядосват се клиенти на „Топлофикация“. И съветват да се бутне малко интернет страницата на дружеството, тъй като вече е много скучна за четене - „Уведомление за временно прекъсване на топлоснабдяването... Създадена е организация ремонтите да приключат... Ръководството на „Топлофикация Русе“ ЕАД се извинява...“.
Всичко това се случва след като целия август „ТЕЦ Русе“ не работи с цел да се направят необходимите ремонти по мрежата и самата централа. Още тогава се появиха публични съмнения, че продължилата цял месец профилактика всъщност е по-скоро производствена пауза с цел икономии. А работещи в централата не криеха, че не са се скъсали от работа през този август.
Проблемите започнаха веднага след пускане на топлата вода на 1 септември. Всъщност на 2-и, тъй като инсталациите започнаха веднага да гърмят и пускането се проточи. Тъй като за пръв път от години ТЕЦ-ът бе напълно изгасен и тръбите изстиваха цял месец, разширяването след повторното им затопляне докара една камара проблеми. Които явно се засилват след пускането и на парното, поне в някои райони. 
Можем само да се надяваме, че поуките от този августовски експеримент са взети и той няма да бъде повторен и догодина. Засега обаче изглежда, че закупените през лятото бойлери няма да стоят без работа и през зимата. Доста хора се обзаведоха и с климатици за случаите, когато парното е слабичко. И сега се чудят - за какво ни е „Топлофикация“? Уви, няма как да се откажат от нея, единственият начин е да продадат апартамента с централно парно отопление и да се преместят в нетолкова благоустроен квартал.