Някои казват, че това може да е групата, която фюжън сцената на Европа очаква. Поемайки щафетата от фюжън величия като Weather Report, Chick Corea’s Electronic Band, Herbie Hancock, Sixun и Zawinul Sindicate; директно повлиян от легендарни музиканти като Уейн Шортър, Майлс Дейвис, Пако де Лучия, този проект преследва амбициозната цел да превъре фюжъна в нещо ново, в което смесването на фламенко, фънк и афрокубан е ключовата съставка в една сложна и магична рецепта за джаз.
Рядко се случва перкусионист да поеме водещата роля и тази на композитор в джаз група, но Хорхе Перес не се страхува да се заеме с това. Той има американско и испанско гражданство, факт който в известен смисъл обяснява интересния микс, в който фламенко, латино джаз, фънк и съвременен американски джаз вървят ръка за ръка при демонстриране на изключителни познания за корените на всеки от изброените стилове. За реализиране на идеите си Хорхе събира най-добрите от новото поколение международно признати джаз музиканти, намиращи се в Испания.
Хорхе Перес Гонзалес е роден в Бостън, САЩ, през 1979 г. Израснал в Мадрид, където учи архитектура и перкусии. Между 1998 и 2003 г. учи в Escuela de Musica Creativa в Мадрид. През 2004 г. започва да се занимава професионално с джаз в Испания като участва в групите Mojo Project, La Chuma Segura Hot Band, La Calle Caliente, където свири с музиканти като Джери Гонзалес, Карамело, Пепе Риверо и други.  
Между 2002 и 2006 г. два пъти пътува до Куба, за да изучи корените на кубинския фолклор, който е в основата на афрокубана, където учи перкусии при Хосе Луис Кинтана „Changuito“. С годините Хорхе става един от най-търсените млади музиканти на испанската джаз сцена, а също и един от малкото перкусионисти, който се занимава професионално и с барабани.
През 2008 г. Хорхе получава стипендия от музикалния колеж Бъркли в Бостън. Завършва обучението си през 2011 като по време на престоя в колежа Хорхе работи с джаз легенди като Данило Перес, Джо Ловано и Джон Патитучи, които са част от елитната програма Berklee Global Jazz Institute.
В последните години Хорхе е част от много елитни джаз проекти където работи с музиканти като Виктор Мендоса, Марк Уолкър, Джон Локууд, Алън Перес, la Big Band JCA и La Afrodisioan Orchestra.  Участвал е и на международни джаз фестивали като „Нюпорт 2010“, „Монтерей 2010“, „Панама 2011“. 
Хорхе е преподавател по ударни инструменти в Burklee’s Rhythm Club и често провежда уъркшопи по време на фестивалите, в които участва. Като композитор Хорхе e издал три албума с групата си „Патакс“ /“Patax“/.
Първият албум „Patax“ е издаден през 2008 г., вторият - „Forced Emancipation“ излиза през 2009 г. В него участва чилийският певец Никола Малуф. Третият албум - „From the Boiler Room“ е издаден през Март 2011 от звукозаписната компания AYVA.
За майстора на ударните инструменти в групата Валентин Итурат е достатъчно да кажем, че е един от най-записваните и успешни  барабанисти в испанската история.
Започва музикалната си кариера в Барселона през 1975. В началото работи с групи от почти всички стилове: рок, блус, R&B, симфоничен рок, латино рок, салса, джаз стандарти, фюжън и какво ли още не. През януари 1983 г. пътува до Бразилия, където живее 2 години, изучавайки местния фолклор на градове като Рио де Жанейро, Салвадор де Бахия, Ресифи, Белем и Сао Пауло. През 1984 г. се завръща в Барселона. 
През 1985 г. се мести в Канария, където дава уроци по барабани в Aula de Jazz del Exmo. 
В Барселона той „споделя“ сцената с най-големите тамошни таланти. През 1988 г. отива в Ню Йорк, където учи в DRUMMERS COLLECTIVE. По-късно той се завръща в Мадрид, където продължава професионалната си кариера. Многото му пътувания и преживявания с музиканти от цял свят го правят изключителен професионалист в музикално отношение, което е предпоставка да бъде търсен и желан музикант не само в Испания. Звукозаписната му дейност е изключително богата. В момента той работи върху своя проект JAZZ AROUND BRAZIL, с квартета си „VALENTIN ITURAT“ и с „Патакс“.
И още една звезда - Маркос Коладо, наречен на Пиренеите „Най-вълнуващият звук на китарна сцена в Испания“.
Маркос учи в консерваторията на Палма де Майорка и в специализирани школи в Барселона и Ню Йорк. Дискографията му е богата и включва записи с различни групи. Участвал е в много национални и международни фестивали.
За концерта си в Русе „Патакс“ са поканили вокалистката Алана Синки - черешката на тортата! - и танцьорката Лидон Патино, оценена от критиката кратко, но завладяващо - „Красота, талант, страст. Същински фестивал за очите!“.