Правителството и Народното събрание да проявят отговорно държавническо поведение, като подкрепят екипа на проф.Петров и започнатата от него политика и реформа в сферата на здравеопазването. За това настоява ръководството на Университетска болница Русе в открито писмо до правителството и Министерството на здравеопазването. 
В документа, подписан от изпълнителния директор д-р Иван Стоянов, се напомня, че само за шест месеца това ръководство на министерството не само е посочило основните проблеми в здравеопазването, а и начините за решаването им.
„Ние считаме, че политиката на правителството в сферата на здравеопазването, разработена и изпълнявана от екипа на Министерството на здравеопазването, е правилната и нейното реализиране ще доведе до реални и качествени промени както за пациентите, така и за медицинските специалисти. Приемаме подадената оставка от проф.Петров като негов личен морален акт. Считаме обаче, че общественият интерес налага започното... под ръководството на проф.Петров да бъде продължено“, се казва още в писмото.
Проф.Николай Петров подаде оставка като здравен министър след тв разследване, посочващо, че като шеф на ВМА е подписал договор по обществена поръчка с фирма на зет си. Единственият му коментар след оттеглянето беше, че фирмата е наета заради законовото изискване да се избират офертите с най-ниски цени, в противен случай възложителите стават клиенти на прокуратурата. Медици, политици и общественици подкрепиха професора и подчертаха безукорния му морал.