„Малък университет, който обучава в нетрадиционни специалности“ като право и икономика, нарече Русенския университет финансовият министър Владислав Горанов русенската Алма матер. Това стана в сутрешен блок на Нова телевизия.
В порива си да обясни колко „излишни“ специалности и цели висши учебни заведения има в страната, които едва ли не подяждат държавния бюджет, министър Горанов впрегна своето остроумие и го забоде върху нищо не подозиращите Русенски и Габровски университети. В условията на сериозна борба за запазване на авторитета и на студентите си, която се разгръща в последните няколко години на фона на намаляващия брой на младите хора, посочването на конкретни ВУЗ-ове в репликата на министъра е прозвучала почти зловещо за академичните ръководства на двата университета.

Самият Владислав Горанов е получил висшето си образование в Стопанската академия в Свищов, която, впрочем, от години се тресе от скандали, в това число и с плагиатстване на научни разработки, както и с откровена продажба на дипломи. Сред имената, с които се свързва някога достойната академия, е и това на шумно известния донеотдавна съдебен лобист Красьо Черничкия.  
Това беше наистина изненадващо и неочаквано, коментира лаконично ректорът на РУ проф.Велизара Пенчева. И съобщи, че тя и колегите й от управата на университета са написали писмо до Горанов. Чувстваме се задължени и отговорни остро да възразим срещу някои от тезите, които поставихте на общественото внимание, се казва в писмото, като се посочва, че репликата на министъра уронва авторитета на РУ и като цяло омаловажава усилията на академичната общност, посочи проф.Пенчева. 
От ръководството на РУ припомнят, че висшето училище е със 72-годишна история, признато и зад граница, в момента тук се обучават около 8000 студенти по 23 акредитирани с висока оценка специалности, като с това РУ се нарежда на седмо място сред всички университети в България. 
Справедливото възмущение в писмото има още няколко адресата освен министър Горанов. Това са министър-председателят Бойко Борисов, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и депутатите от Русе, Разград, Силистра и Видин, където РУ има филиали. 
Потърсихме коментар от народните представители. Пламен Нунев от ГЕРБ бе категоричен: „Няма да коментирам тази тема!“. 
Искрен Веселинов от ВМРО обаче обясни, че е говорил с министъра на финансите. Той му обяснил, че репликата просто му се изплъзнала, но не бил „фокусиран“ по отношение на университета. Той от мен научи, че именно РУ е приел и развил педагогическите специалности, които са били някога в Полувисшия институт за детски учителки, добави Веселинов. И поясни, че е останал с впечатлението, че министърът-ковчежник нямал нищо лично срещу Русенския университет.