Не съветската армия, а българският народ спаси българските евреи, заявяват от пресцентърът на Министерството на външните работи на Република България по повод изявлението на говорителя на МВнР на Руската федерация.

На брифинг говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви: „В годините на Втората световна война благодарение на нашите войни беше предотвратено депортирането на евреи от България и така около 50 000 души бяха спасени от неизбежна смърт”, имайки предвид победите на Червената армия на Източния фронт, които доведоха до решителния прелом във Втората световна война /1939-1945/ и победата над хитлеро-фашизма. Именно тези победи също в някаква степен са допринесли за активизиране на антифашистките сили и тяхната борба в страните, намиращи се под германска окупация или съюзници на Райха.

Захарова коментира надпис върху паметник на съветски войни в София, появил се в нощта на 31 октомври. Според Захарова този път „вандалите са надминали себе си – написали са на паметника лозунги с откровено антисемитски характер”. Представителката на руското външнополитическо ведомство определя станалото като особено цинично в светлината на спасяването на българските евреи от Червената армия. Захарова посочва, че авторите на надписа нямат понятие от собствената си история. 

"Когато български граждани застават на релсите пред влаковите композиции, пътуващи към нацистките лагери на смъртта, когато представители на българския политически, икономически и интелектуален елит пишат протестни писма в защита на българските евреи, а висши йерарси на БПЦ се присъединяват към събраните за депортация евреи, заявявайки, че сънародниците могат да бъдат откарани в лагерите само заедно с тях, Червената армия е на хиляди километри от границите на България", отговарят днес от министерството на Екатерина Захариева.

От МВнР заявяват още: "Без да омаловажаваме значението и ролята на Червената армия за ликвидирането на нацизма в Европа в хода на Втората световна война, държим да подчертаем, че подобни опити за подмяна на историческите факти не допринасят за общочовешката кауза на борба с възраждането на антисемитизма, расизма и нетолерантността и за категорично осъждане на нацизма и неонацизма в съвременните му прояви".

Министерството на външните работи е последователно в позицията си по въпроса за оскверняването на паметници и проявите на антисемитизъм в страната: категорично осъждаме подобни прояви, осъждаме актове на нетолерантност и расизъм във всичките им форми и работим с други институции и правоприлагащите органи в България за разкриване и търсене на отговорност от извършителите, категорични са от външно министерство.