Смятаната от биткойн средите за финансова пирамида компания уанкойн /OneCoin/ продължава да търси мераклии за бързо забогатяване в Русе. Презентациите на изгодната възможност да се купи тази криптовалута, чиято цена постоянно се покачвала и така бързо се правели купища пари без никакви усилия, се провеждат в конферентните зали на „Космополитан“. Хотелът няма нищо общо с лекциите в стил зомбиране - той просто дава помещения под наем, каквато е работата на всички хотели по света. Тези които са го избрали обаче, са го направили с много добро познаване на принципите на сугестията /внушението/. Още с влизането в един от най-представителните хотели в Русе поканените попадат в тихия свят на лукса, сигурността и безгрижието, който  в пълна хармония с рисуваните картини за бъдещо благоденствие.
Според участници в срещите, презентациите се водят от хора с дълъг опит в използването на различни схеми за мултилевъл маркетинг /МЛМ/, при който всеки участник във веригата получава приходи от привлечените от него членове в нея и отчислява пари за този, който е привлякъл него. Някои от тях идват в Русе не за първи път, тъй като само допреди няколко години са зарибявали хора за друг проект - социалната мрежа SiteTalk, който напоследък не проявява някаква активност. 
Както „Утро“ писа преди година, за да инвестираш в уанкойн, трябва да закупиш някакъв пакет с цена от 110 до 27 500 евро, с които се наема оборудването, занимаващо се с „копаене“ на койните. Големият проблем е, че за разлика от другите популярни криптовалути, каквато е биткойнът, уанкойни могат да се държат само в онлайн платформа на фирмата и да се търгуват само там. И не могат да се обърнат в брой и да се изтеглят дълго време. Обявено е, че това ще може да стане чак след 8 октомври догодина, когато се планирало уанкойните да се пуснат за търгуване на борсите. И цената може да е много различна от обещаваните на срещите 100 евро - например 0,00000001 евро. Може, разбира се, да е и по-висока.
За да се неглижира този проблем и се демонстрира широката употреба на уанкойните, на новите кандидат милионери се демонстрира новосъздаден сайт. Той е нещо като онлайн магазин, в който може да си купят множество хубави неща, включително и атрактивни имоти по Черноморието, като се заплатят 40-50% от тях с уанкойни. 
На пръв поглед супер идея, но в нея има и притеснителни неща. Вижда се например оферта за продажба на нов автомобил на една от най-големите световни марки със снимка на колата пред офиса на местния дилър на производителя. Той не само няма нищо общо с тази схема, а й снимката е свалена без разрешение от сайта му. Но пък вдъхва усещане за солидност, за институционалност, за сигурност. Продавачът, който щедро предлага автомобила срещу 60% от цената в евро, а другите 40% в уанкойни, всъщност не разполага с него. Той се нагърбва да купи и достави колата с парите на купувача, като разликата в уанкойни допълни за своя сметка.
Това може и наистина да стане точно така, но ако продавачът е ООД (дружество с ограничена отговорност) с капитал 2 лева и никаква дейност до момента, определено има основания човек да бъде много предпазлив.
Основанията за предпазливост се засилват, ако се задълбае в общите условия на сайта. Там се казва, че електронната платформа не поема отговорност от името на търговеца за предоставената услуга или продукт. И че ако търговецът не е успял да достави обещаната услуга или продукт и има достатъчно доказателства, предоставени от купувача - клиентът МОЖЕ да бъде изцяло или частично компенсиран. Тоест, може и да не бъде. А в случай на диспут двете страни трябва да се обърнат към адвокат в Англия.
При толкова много червени лампички е истинско чудо, че уанкойн продължава да намира последователи, които влагат немалки суми. Такива има въпреки многократните предупреждения от финансовите регулатори в доста страни и множеството публикации в медиите. Търсенето в Гугъл с двете думи OneCoin и scam (измама) дава стотици страници с негативни коментари. Интернет издания като CoinTelegraph и BehindMLM редовно излизат с критични статии. Биткойн общността е направила дори специален сайт за разобличаване на OneCoin - OneCoinScam.info, в който експерти анализират множество аспекти от бизнеса на компанията, включително и с тестове на техническо ниво. И правят извода, че блокчейнът на уанкойн е всъщност софтуерен блок-симулатор с фалшиви блокови и транзакционни данни (т.е. няма никакво копаене на криптовалута).
 Всички тези анализи и коментари предупреждават, но не могат да докажат, че уанкойн е пирамида. До момента всички инвестирали в нея печелят, поне на хартия. И така ще е до 8 октомври догодина, когато ще разберем дали уанкойнът ще бъде новата световна валута или поредната световна измамна схема, събрала милиони от наивници.