Галина Велчева е завършила Медицинския университет в Пловдив през 1987 година със специалност медицинска биология. След дипломирането си 10 години работи в някогашния завод „Антибиотик“ в Разград, като междувременно през 1989-а защитава трета, а после и втора степен за научен сътрудник. 
Следващите 10 години Велчева работи в частна ветеринарно-медицинска лаборатория в Русе. От седем години се занимава с клинична биология, като през последните две години е специалист в клиничната лаборатория на УМБАЛ „Медика“.

- Г-жо Велчева, лаборатория „Медика“ е една от най-новите, което предполага, че е оборудвана с най-модерна техника, а това е гаранция за прецизни изследвания, нали?
- Действително лабораторията съществува от 2015 година и е оборудвана с напълно нова апаратура от последно поколение от водещи фирми от САЩ, Германия и Япония. Това ни позволява не само да правим много точни изследвания, но и да въведем нови технологии и методи. Един от последно въведените в лабораторията тестове например е за витамин D.
- Какво представлява този витамин и защо трябва да се изследва?
- Витамин D принадлежи към групата на мастноразтворимите витамини. Открит е през 1782 година и е изолиран в началото на 1920 година. Приблизително два века са били нужни, за да се докаже неговата роля. Той се среща много рядко в природата. Двете му главни форми са D2 и D3. В продуктите от животински произход - рибено масло, яйца и черен дроб, той съществува под формата на активен витамин. Основният фактор за преобразуването му е слънцето, затова той е известен и като слънчевия витамин. UV лъчите влизат в контакт с кожата и складираният 7-дехидрохолестерол се конвертира в холекалциферол или витамин D3. Това не е обикновен витамин, а стероиден хормон, защото стабилизира имунната система и възпира заразите от грип и настинка. Като цяло, здравето ни зависи във висока степен от баланса на витамин D в организма. Има връзка още с безсънието, някои депресивни състояния, влошеното зрение, промените в апетита. Подпомага растежа на костите, поддържа здравината на зъбите. 
- До какви сериозни заболявания може да доведе липсата или недостатъчното количество от този витамин в организма?
- Дефицитът на витамин D е рисков фактор за автоимунни, онкологични, сърдечно-съдови и множество хронични заболявания. Много от диабетиците са с понижени нива на витамин D и се предполага, че ниските му концентрации водят до намалена инсулинова чувствителност. Установено е, че над 70% от населението е с недостиг на витамин D и това се дължи на много фактори, сред които начин на хранене и живот, географска ширина и използване на слънцезащитни кремове. 
- По какво може да се разпознае дефицитът, има ли предупредителни симптоми?
- Основните външни симптоми за дефицит на витамин D са болка в костите и липса на мускулна сила. Недостигът му се свързва също с хронични болки в гърба, появата на кариеси и проблеми с кожата като сухота и хиперпигментираност. При някои хора обаче симптомите могат да са по-фини и трудно доловими, което налага изследването му в лаборатория. От две години ние изследваме витамин D както при възрастни, така и при деца. Има много проучвания, че недостигът на витамин D, особено в началото на живота, е рисков фактор за развитие на захарен диабет тип 2, инсулинова резистентност и метаболитен синдром в по-късна възраст. Проучвания доказват връзката между ниските концентрации на витамин D в организма и затлъстяването. Има изследвания, според които витамин D ускорява загубата на тегло. Високите нива на витамин D може да забавят развитието на рака на гърдата. Доказана е и пряката връзка между нивата на витамин D и високото кръвно налягане. По-високите концентрации на витамина водят до неговото понижаване.
- А какви са последствията, ако има предозиране и то може ли да се случи в резултат на продължително излагане на слънце?
- Витамин D действително се образува в кожата под въздействие на ултравиолетовите лъчи на слънцето, но няма никаква опасност от прояви на токсичност при продължително излагане на слънце. От друга страна, физиологичното му действие е свързано с регулацията и обмяната на калций и фосфор в организма. Той осигурява отлагането както на калциевите, така и на фосфатните йони. Следователно неговият излишък би довел до необичайно високи нива на тези йони в кръвта, в резултат на което би се създала реална опасност от увреждане на костите, бъбреците и меките тъкани. Това означава само едно - допълнителният прием на витамина задължително трябва да бъде консултиран със специалист и серумното му ниво да се контролира.
- Освен от слънцето, което през зимата е малко, още от какво човек може да си набави витамин D?
- Препоръчително е всеки ден да излагате тялото си на директна слънчева светлина за определен период от време. За хората с по-светла кожа този период е 15 минути. За тези с по-тъмна - около 30 минути, за чернокожите - 60 минути. През зимата е добре това да става в часовете между 11.30 и 15, а през лятото - между 9 и 11 часа, както и между 15 и 18 часа. Другият източник са добавките. На пазара се предлага витамин D2, който се извлича от растения, и D3, който се извлича от животни и риба. Именно D3 се съдържа в един от най-качествените източници - маслото от дроб на треска. Счита се, че той е по-добре усвоим и увеличава повече серумните нива на витамин D в организма. По принцип витамин D се усвоява най-добре с малко количество мазнини, като видът им няма никакво значение. 
- Казахте, че сте изследвали и деца за наличието на витамин D, какви са резултатите?
- Около 50 деца на възраст от 1 до 13 години са преминали през нашата лаборатория. 30 от тях са изследвани заради наднормено тегло. Това, което може да се види още на пръв поглед, е, че има връзка между ниските концентрации на витамин D, увеличението на Хома индекса, който е показател за инсулинова резистентност, и индекса на телесната маса. Събирането на данни продължава, като целта е да се установи връзката между витамин D и затлъстяването.
Затова е добре русенци да изследват серумните си нива на витамин D в нашата лаборатория, която се намира на втория етаж в Университетска болница „Медика Русе“ на ул.“Рига“ 35. Искам да ги уверя, че екипът ни спазва изискванията на медицинския стандарт за клиничните лаборатории, както и изискванията за качество и компетентност. Освен това провеждаме системен вътрешно-лабораторен качествен контрол, като с всяка пациентска проба се стартира и контролен материал, който е проследими до национални или международни еталони. Това означава, че резултатите, получени в нашата лаборатория, са сравними с резултатите на която и да е европейска лаборатория.