Великотърновският апелативен съд ще разглежда делото за хищническото ограбване на музея в Бяла, което оголи колекцията и лиши държавата от безценни, оригинални експонати от Руско-турската Освободителна война, някои от които дарени от императорското семейство Романови. За изчезването на над 1500 предмета от музейната сбирка Русенският окръжен съд призна за виновни бившия военен Тошко Станев, който получи 8 години лишаване от свобода, служителката на Музея на Освободителната война Димитрина Мангова и колежката й Татяна Йорданова, които получиха по 6 години зад решетките.
Според прокуратурата кражбите са извършвани от 2008 до 3 октомври 2013 година. Нанесените щети са за 467 334 лева, на колкото са оценени експонатите, но загубите всъщност не могат да бъдат измерени в пари, защото отразяват възкръсването на българската държавност след почти половин хилядолетие робство. 
До разплитането на скандалния случай се стигна, след като на аукцион в Москва през 2013 година се появява пушка „Баранов“ с начална цена 40 000 долара. Проверка на серийния номер на оръжието показва, че то принадлежи на музея в Бяла и е личен подарък от руския император Александър III. Информацията за находката постъпва в ДАНС, където започва разследване. 
След нечувания погром липсват оригинални оръжия, пълни униформи на офицери и войници от Руско-турската Освободителна война, казашки и моряшки униформи и много други безценни експонати. 
Делото в Апелативния съд ще се гледа на 4 декември. То е образувано по протест на Окръжната прокуратура в Русе и по жалби на тримата осъдени на първа инстанция. То ще се гледа от съдия Красен Георгиев, който работеше в Окръжния съд в Русе, преди да се прехвърли в Апелативния във Велико Търново. Той е избран чрез служебна програма на случаен принцип и тъй като делото е с висок обществен интерес, на избора на магистрата е направен видеозапис.