Борим се не за качество, а за ултракачество - това, с което русенската публика и публиката в Европа познаваше преди Русенската опера. Това каза директорът Иван Кюркчиев, който на 1 ноември подписа договора си с министъра на културата Боил Банов и вчера събра своя нов управленски екип. 
Главен диригент е Георги Димитров, заместник-директор по художествената част е Георги Делиганев, заместник-директор по стопанската част - Константин Скаричев, диригент на хора е Пламен Георгиев, режисьор - Аделаида Якимова, която ще работи заедно с другия режисьор Пламен Бейков. Както виждате, почти всички в екипа са русенци, хора, които добре познават нашата опера и са наясно какво и как трябва да се направи, за да върнем в нея онзи дух на професионализъм и на достойнство, каза специално за „Утро“ Иван Кюркчиев.
Програмата за ноември остава във вида, в който е замислена от предишните ръководства - „Риголето“ на 15 ноември, „Кармен“ на 22-ри и „Турандот“ на 30-и, както и премиерата на „Човека от Ламанча“, каза Кюркчиев. Той обаче настоява незабавно да се пристъпи към работа, за да бъдат декорите и костюмите адекватни, „а не да се показват на публиката прашасали и овехтели“. Той вече е повикал художника Иван Савов, Кристиян Михайлеску, Нина Найденова и Боряна Сечанова, за да се заемат с това, което самите те са правили по костюмите и декора в различните постановки. 
Много сериозен акцент новият директор поставя върху състава на операта. Вече са назначени баритонът Венцислав Анастасов /който преди две години напусна Русенска опера и замина за Варна/ и младият Крум Гълъбов, в най-скоро време Силвия Томова се връща като директор на балета /тя също напусна преди година и създаде балета в Стара Загора/. 
Ще направим кардинално прослушване на оперния хор и ще пристъпим към създаване на филхармоничен хор, обясни Кюркчиев, подкрепен от Георги Делиганев. 
Мащабните замисли обхващат също сериозна работа по сцената, която, както „Утро“ писа, на моменти е опасна за артистите, както и в други направления. 
Ще проверим какво е състоянието на сградата с ателиетата, работилниците и общежитието за артистите, там от доста време не се знае кой е настанен и по каква причина, каза директорът. Ще върнем блясъка на Русенската опера - „качество“ е нашата ключова дума, каза Делиганев, като уточни: „На първо време ще ликвидираме истеричната обстановка, която цареше тук дълго време“. 
Следобед Иван Кюркчиев представи своя екип на кмета Пламен Стоилов. Стоилов пожела успех на новия директор и му подари икона на света Богородица, която да го закриля. „Моята задача е да ви подкрепям, за да имате условията да давате най-доброто от себе си“, увери той. Кюркчиев благодари за подкрепата и заяви, че ще работи активно, за да върнат славата и перфекционизма на операта, като една от задачите е и развитието на оперен туризъм в Русе.