Урок за възникването и разпространението на исляма в учебник за VI клас предизвика обществена реакция. Причината: използвани цитати от Корана, според които жената стои по-долу от мъжа, който може да я бие.

В студиото на бТВ един от съавторите коментира, че не може да се цензурира Коранът.

„Не можем да цензурираме Корана, по-ранният урок е за християнството, в който става дума за подчиненото положение на жените”, коментира доц. Александър Николов, един от съавторите на учебника.

„Не може да цензурираме нито Корана, нито Библията. Възражението беше, че текстът за джихада е неясен за децата. Но така ученикът може да стигне до мнението, че именно – джихадът е неясно формулиран, а не е свързан конкретно с рязане на глави“, аргументира се и друг историк, проф. Христо Матанов.

Учебникът не е четиво за самостоятелна подготовка, а има и учители. Може (в час) да се коментира, че не всички писания се възприемат буквално, посочиха историците.

„Мюсюлманчетата не искат да влизат в часовете по история, когато се разглеждат тези уроци. После приятелите им започват да странят от тях, започват безвкусни шеги – че са джихадисти, терористи”, посочи в разговора зам. главният мюфтия Бирали Мюмюн.

„Ние сме алармирали министерството (на образованието – б.ред.), тези текстове не могат да дадат реална представа за религията, изкарани са извън контекста. Не са реални тези неща по този начин”, смята той.