Млади русенски таланти в различни сфери станаха носителите на тазгодишните награди „Русе 21 век“, които се връчват на празника на народните будители за ярки постижения и специални заслуги. Председателят на общинския съвет Христо Белоев обяви 11-те тазгодишни номинации на ученици и студенти, а кметът Пламен Стоилов връчи призовете. 
Първи получи своя плакет, грамотата и кметската заповед за награждаване с 500 лева талантливият млад пианист Николай Димитров. Само за последната година десетокласникът от Националното училище по изкуствата е зарадвал преподавателката си по пиано Даниела Кюркчиева, близките си и културната общественост с над 15 награди, сред които две Гран при. 
Другият млад талант, от когото Русе тепърва ще очаква нови успехи в територията на математиката и информатиката, е 11-класникът от Математическата гимназия Петър Няголов. Той от години жъне успехи с дарбата си в точните науки, а само за 2017 година е донесъл два златни медала, три бронзови и мното други отличия от различни международни състезания. 
Третата награда „Русе 21 век“ бе присъдена на третокурсника в Русенския университет Борислав Кошаров, чиито постижения в компютърните науки надхвърлят обичайното за студент. 
Кметът Стоилов покани и родителите на наградените да си направят обща снимка с даровитите деца и пожела на всички нови успехи и престижни награди, за да се множи славата на Русе.