За четвърта година общинската фондация „Русе - град на свободния дух“ връчи своите награди на учители, които отличават техните ученици. В почивния за образованието вчерашен ден в зала „Европа“ дойдоха номинираните 9 преподаватели от 6 училища, които са предложени за наградата с 10 видеозаявки. 
Четири от номинираните учителки получиха грамота и ваучер за книга. Това са преподавателката по история Яничка Пенева и старши учителят Анета Манева от СУ „Йордан Йовков“, началната учителка Златка Димитрова от СУ за европейски езици и началната учителка от СУ „Христо Ботев“ Боряна Стефанова. 
Петте награди, които по вече утвърдила се традиция връчват от фондацията, представляват грамота, статуетка и таблет. Техните нови носители са учителката по музика от ОУ „Никола Обретенов“ Здравка Михайлова, преподавателката по немски от СУПНЕ „Фридрих Шилер“ Веселка Симеонова, учителката по математика в ОУ „Иван Вазов“ Снежана Трифонова и две представителки на СУЕЕ - англицистката Десислава Бойчева и началната учителка Светлана Христова.
Номинациите за званието „Учител - посланик на свободния дух в моето училище“ бяха направени предимно от малки ученици. Техните мотивации звучаха искрено и обезоръжаващо, а особено симпатична беше интерпретацията им на думата „номинирам“: „Номерирам госпожата, защото тя е най-добрата на света“ или „Номерирам госпожата, защото ако някой няма нещо, тя дава всичко“. Това накара всички учителки вчера да се просълзят и да загубят дар слово. А Светлана Христова откровено призна: „Вкъщи мъжът ми ми е сърдит, дъщеря ми ми е сърдита. Защото на първо място за мен са моите ученици!“.