Кой дава тон на музикантите в оперния оркестър? Как се наричат оперните гласове? Какво означава думичката „хабанера“? 
На тези и на много други въпроси ще дадат отговори солистът и режисьорът от Русенската опера Пламен Бейков и негови колеги, които са се подготвили да гостуват в русенски училища със своя проект „Опера в класната стая“. Завчера те представиха първата ски тема „Инструментът глас“ пред преподаватели по музика от русенски училища, като показаха как в действителност ще изглежда този необичаен открит урок. 
По принципа „Когато планината не отива при Мохамед, Мохамед отива при планината“ артистите възнамеряват да влязат в час при децата и да им покажат на място прелестите на оперното изкуство. При това търпеливо и достъпно ще разказват и показват всичко - от това как репетират, през начина на гримиране до изпълнение на арии и дуети. Те се надяват тези срещи да провокират интереса на момичетата и момчетата и скоро те сами да дойдат в червената сграда в центъра на Русе. 
В навечерието на Деня на народните будители Пламен Бейков разказа за проекта, а неговите колеги, солисти от операта Даниела Караиванова, Петя Цонева, Петър Костов, Лили Харизанова, Момчил Миланов и Александър Крунев изпълниха арии и дуети от емблематични оперни творби, като съпроводът на оркестъра беше виртуален. Втората тема, която също е почти готова, е „Татко Хайдн и синовете му Моцарт и Бетовен“, обяви накрая обаятелният водещ Бейков.