Живеещи по високите етажи в „Родина“, „Здравец“ и „Здравец-Изток“ вече втори ден имат режим на водата - сутрин и вечер в пиковете часове тя спира, оплакаха се вчера в „Утро“ потърпевши. Проблемът възникнал след подмяната на тръбопровод по ул.“Шипка“ и „Згориград“.
В периодите на засилена консумация - сутрин от 6.30 до към 8.30 и вечер след 18 до около 19.30, от крановете не тече нищо. Пералнята не работи, защото няма налягане. Колкото по-високо живееш, толкова по-дълго нямаш вода. Нещо като режима на тока при комунизма, разказа русенец с апартамент на 15-ия етаж. Според него, при подмяната на тръбопровода е сложен нов с по-малко сечение, който не може да осигури нужното налягане в пиковите часове. И някой от инженерите във ВиК не си е свършил работата, пресмятайки нужния дебит погрешно.
Ситуацията е още по-сериозна в блоковете, където има парно. Преди години тогавашният шеф на „Топлофикация Русе“ Росен Атанасов рационализира системата за допълване на вътрешните топлинни инсталации, като ги свърза с тръбите за студена вода. Сега това води до друг проблем - при спиране на водата се получават въздушни възглавници по системата, която трябва да се обезвъздушава. Два пъти на ден - сутрин и вечер.
Управителят на ВиК Сава Савов, когото „Утро“ потърси за коментар, заяви, че знае за проблема и смята, че той ще бъде бързо отстранен. 
Не става въпрос за намалено сечение на тръбопровода. Подмяната се прави на няколко участъка, през лятото, когато консумацията е по-голяма, сложихме такъв със същото сечение и не е имало нисък дебит. Сега се работи по друг участък и водата тече по временен тръбопровод, който е със същото сечение. Но явно има някакъв кран, който не е отворен докрай, или някаква друга авария. Два екипа в момента проверяват всичко, смятам, че до довечера хората ще ползват вода нормално, обясни вчера Савов.