Университетска болница Русе ще носи името „Канев“ по фамилията на големия дарител Игнат Канев и неговото семейство. Това ще стане официално на 7 декември, за когато е насрочено общо събрание на акционерите, на което трябва да се гласува новото наименование на най-голямото лечебно заведение. Министерството на здравеопазването е дало положително становище за промяната и негов представител ще участва в събранието.
Това е решение на целия екип на болницата, тъй като г-н Канев, освен че е българин, е и голям филантроп. Помага в името на хората в различни области, но най-вече в медицината и образованието. Той стимулира болницата не само финансово, но и оказва чисто човешка подкрепа на екипа й. Освен всичко останало той ни учи да правим нещата не само по европейски начин, но най-важното - по човешки, каза вчера изпълнителният директор на университетската болница д-р Иван Стоянов.
Идеята се родила след решението на Игнат Канев да помогне за ново Детско отделение в болницата. Старото беше в амортизирана от времето сграда, потънало в мухъл и всякакви битови проблеми. Благодарение на дарените от фондация „Семейство Канев“ 500 000 лева, сега малчуганите се лекуват в модерна, уютна и цветна педиатрия, която беше открита през септември в присъствието на Игнат Канев и съпругата му Диди. Преди това пак с 20 000 лева от фондация „Канев“ за най-малките пациенти беше направена детска площадка в болничния двор.
 Първо попитахме г-н Канев дали е съгласен болницата да носи името на семейството му и той прие предложението като признателност и чест, каза още д-р Стоянов. Големият благодетел дори заявил, че независимо от резултата, ще продължи да подкрепя болницата, за да може екипът да се грижи за пациентите си още по-качествено.
Очаква се през април догодина Игнат Канев отново да дойде в Русе заедно със съпругата си.