Малин Орачев е роден на 3 декември 1972 година в село Кочан, Благоевградско. Играл е за „Пирин“, „Нефтохимик“ и „Локомотив“ /София/. В „А“ група има 398 мача и 38 гола. Вицешампион е през 1997 година с „Нефтохимик“. Финалист за купата на страната през 1992 и 1994 година с „Пирин“, през 2000 година с „Нафтекс“ и през 2010-а с „Черноморец“ /Поморие/. Носител е на купата на Професионалната лига през 1996 и 1997 година с „Нефтохимик“. В евротурнирите има 16 мача и 2 гола /4 мача с 2 гола за „Пирин“, 6 мача за“ Нефтохимик“ и 6 за столичния „Локомотив“/. Има и 3 мача за националния отбор.
Последната му работа като треньор бе в „Поморие“, с чийто отбори се раздели в края на септември. Орачев бе кърмчия на поморийския тим в продължение на 5 години. Под негово ръководство отборът влезе в професионалния футбол, игра и бараж за промоция в Първа лига. Той разтрогна договора си с „Поморие“ на 27 септември. Негов наследник до морето стана Веселин Бранимиров. 
„Исках да стана борец“, признава Орачев в едно от интервютата си. Баща му обаче го спрял към тепиха и му поръчал да се занимава сериозно с футбол. Разплаканият Малин го послушал и тръгнал към футболното игрище.
Неговият син - Михаел, също е футболист. Някои смятат, че футболистът на „Левски“ Мики Орачев е също негова рожба. Левскарят всъщност е син на братовчед на Малин. 
Със своите 398 мача новият старши треньор на „Дунав“ е седми във вечната ранглиста на българските футболисти  с най-много участия в елитната дивизия.