3D макетите на старинни крепости и статуи от древността, които са направени по проекта на Русенския университет съвместно с музеите в Русе и в румънския град Констанца, ще получат специално място на едно от най-големите световни туристически изложения. Това съобщи вчера министърът на туризма Николина Ангелкова, която пристигна, за да подпише споразумение за партньорство между Министерството на туризма и РУ. 
Аз бях много впечатлена от тези 3D изображения, когато ги видях при предишното си идване, и това ме стимулира да настоявам да направим един дигитален корнер на българския щанд на изложението Travel Market в Лондон от 6 до 8 ноември, каза Ангелкова. 
Там ще бъде показана тази „добавена реалност“, реплика на древните артефакти, а гостите на изложението ще получават също и 3D сувенири, увери министърката. 
Министър Ангелкова и ректорът на РУ проф.Велизара Пенчева поставиха подписите си под споразумението, а след това пред студенти и звена, работещи в сферата на туризма, бе представена интерактивната платформа „I love Bulgaria“, създадена преди година. Ангелкова съобщи, че Русе е включен в осмия маршрут „Мизия“ на проекта „Сподели България“ за винено-кулинарен туризъм, като обясни, че много разчита Русе да привлече още повече туристи с характерни ястия. Тя поздрави ректора, нейните колеги и студентите с Деня на народните будители и им пожела нови успехи.