Надзирателите обявяват готовност за протестни действия, не са съгласни с бюджета за следващата година, предаде репортер на БГНЕС.

В понеделник структурите на Синдикат на служителите в затворите в България писаха до министъра на правосъдието Цецка Цачева, че са в готовност за протестни действия. Днес Цачева ги прие на среща, на която ги информира, че проектът на бюджет за следващата 2018 г. е приет в разглеждания преди дни вариант между социалните партньори в МП, на заседание на МС, но министерството полага усилия в посока увеличение на предвидените финансови средства за двете специализирани дирекции. От своя страна надзирателите препотвърдиха позицията си за протести. Времето и формите на протест обаче ще бъдат взети на разширено заседание на УС на 3 ноември в Пловдив.

В писмото си до Цачева надзирателите се обръщат към нея с думите: … „не са приемливи повтарящите се намерения на Министерството на финансите да не предвиди необходимите финансови средства за нормално функциониране на подчинените Ви дирекции, да служат за оправдание на предишните, сегашното и всяко следващо управление, решенията на проблемите да отиват във „фризера”, а покачването на доходите да остава за следващия бюджет.

От друга страна намираме, че е неприемливо държавните институции вместо да отговорят на поставените от нас в продължение на години проблеми и да приемат направените от синдикалните организации предложения, да продължават да провеждат политика в Сектор „Сигурност“, която усилено и последователно работи не за подобряване, а за влошаване на състоянието на сектора.

Искаме да Ви уверим, че осем години Синдикат на служителите в затворите в България води последователна политика за развитие на системата на затворите и като синдикална организация е била винаги коректив и е задавала стандартите за партньорско поведение между Синдикат и Работодател.

Предвид фактите и афишираните от години намерения на Министерството, повечето бихме ги характеризирали като лозунги за пред обществото, отколкото реално разписан план-концепция със срокове по конкретни ангажименти, следващи познатата логика – при липсата на пари за удовлетворяване на исканията - внушава се идеята, че посредством реализацията на икономии ще се търсят решения, което е познато политическо поведение, отколкото експертен подход”.