Разнообразни по експресия, послания, техники и жанр творби на художници от България и още девет държави радват почитателите на изобразителното изкуство в голямата зала на Художествената галерия. Там в петък вечерта бе открита изложба със селекция от най-доброто от изпратените работи за шестото международно биенале „Изкуството на миниатюрата“ и бяха обявени имената на отличените. Голямата награда отива при Анна Борисова-Емилова, призът за живопис - при Катя Христова, за графика - при Ивелин Широв, за рисунка - при Лора Янева, за скулптура - при Александрина Иванова, а за фотография - при Петя Василева. 
Публиката избра да награди изящните филигранни работи на Сенем Тюфекчи от Турция, наградата на галерията се дава на Ева Чонгс-Фукс от Испания, а СБХ отличи Мартина Караиванова. Двама русенци са сред наградените: това са Ангел Иванов, който взе приза на Дружеството на художниците, и Гриша Кубратов, който получи една от спонсорските награди. 
Артистичната изненада, която след награждаването поднесе галерията на десетките ценители, бе пърформансът на двамата млади неконвенционални артисти: Воин де Воин и Мари Чивиков представиха своята художествена провокация със заглавие „Революцията няма да умре с нас...“. С нетрадиционни изразни средства /придвижване с ролкови кънки, като в полет разхвърляха листи от книгата със стихове на Панархиста Панайот Чивиков, дядо на Мари, танц на ръба на безнадеждно трескави движения на Воин де Воин под звуците на виолончелото на Мари/ двамата разказаха историите на Анна Войнова и Панайот Чивиков. Анна Войнова е била измъчвана в затвор заради политическите си виждания и умира млада, а Панайот Чивиков е бил преследван заради анархистките си убеждения и заради поетичното си творчество.