Уникалният за страната национален литературен конкурс за ученици от различни възрасти „Стоян Михайловски“ отпразнува своето десето издание. Русе по право може да се гордее с този конкурс, който провокира творческата мисъл и порива към правилно и образно изразяване на мисли и идеи и който се радва на популярност сред ученици от 1 до 12 клас в цялата страна. По традиция в навечерието на един от големите празници на българската духовност - Деня на народните будители, организаторите от Общинския детски център за култура и изкуство поканиха участниците - 133 млади литературни и журналистически таланти на церемонията по връчването на наградите. Във вълнуващо и прочувствено слово, посветено на десетото юбилейно издание на конкурса, доц.Руси Русев, университетски преподавател, литератор и изследовател, призова младите хора да не забравят, че именно писаното слово е това, което е движило хората по пътя към прогреса. Поздравление от името на кмета Пламен Стоилов поднесе директорката на дирекция „Култура и образование“ Ирена Петрова, която връчи и част от наградите. В церемонията взеха участие таланти от различните формации на ОбДЦКИ. 
Голямата награда - статуетка „Стоян Михайловски“, в раздел „Литература“ получи талантливата 12-класничка от Пловдив Величка Зердашка. Голямата награда в раздел „Журналистика“ не бе присъдена. Три специални награди журито даде на Радко Василев от Карнобат, Анелия Крумова от Кърджали и на журналистически клуб „Славейков“ в Кърджали. 
С русенски адрес бяха няколко от призовете. Ина Искърова от ОУ „Иван Вазов“ получи първа награда за поезия в първа възрастова група, в същата група трета награда за проза взе Даяна Бонева от клуб „Приятели на книгата“ към ОбДЦКИ. При най-големите Русе има две трети награди - за поезия на Венета Маринова от Английската гимназия и за проза на Стилиана Трифонова от Професионална гимназия по облекло. Втора награда в раздел „Журналистика“ получи и Светлин Медов от СУ „Христо Ботев“.